Afera Remorker: Sapunaru određen istražni zatvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudac istrage je usvojio zahtjev USKOK-a da se zbog izvlačenja novca iz Hrvatskih autocesta (HAC) bivšem financijskom direktoru te javne tvrtke Josipu Sapunaru odredi jednomjesečni istražni zatvor.

Josip Sapunar je u Županijskom državnom odvjetništvu iznio obranu i odgovarao na pitanja u slučaju u kojem ga se tereti za izvlačenje novca iz te tvrtke , dok se odluka tužiteljstva o pokretanju istrage i određivanju istražnog zatvora tek očekuje.

Miljenić: Iznos protupravno stečene koristi značajno je manji
Sapunara su s lisicama na rukama nakon ispitivanja iz sjedišta tužiteljstva na Savskoj cesti ispratila dvojica policajaca, a njegov odvjetnik Veljko Miljević  novinarima je rekao da je aktivno iznosio obranu i odgovarao na pitanja.

"Naš branjenik je danas dao prvu službenu izjavu", kazao je Miljević novinarima, dodavši da je u tom slučaju za postupanje nadležan Uskok.

"Da li je to kraj u ovom momentu ne znamo ni mi, a ne znaju ni voditelji postupka. Vjerujem da će vrlo pažljivo analizirati ovo što je danas rečeno", kazao je Miljević, koji Sapunara u tom slučaju zastupa zajedno s odvjetnikom Gordanom Preglejem.

Dodao je da će Uskok unutar zakonskog roka odlučiti kako će dalje tretirati njegova branjenika, koji je od subote osumnjičen za izvlačenje novca iz HAC-a.

Iz te tvrtke su navodno od 2006. do 2011. izvučeni milijuni eura preko nekoliko prodizvođačkih tvrtki. Tzv. aktivnu obranu Sapunar je iznosio i prije tri godine kada je uhićen pod sumnjom da je HAC-ovim novcem, preko agencije Fimi-media, punio HDZ-ov crni fond.

 

Priču do navodno koruptivnog lanca u HAC-u dovela je istraga o izvlačenju novca iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). U toj je istrazi trećeoptuženi Igor Premilovac priznao da su na austrijski račun njegove češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.

Miljević tvrdi da je iznos protupravno stečene koristi značajno manji, no što su to objavljivali mediji.

Zagorje-Tehnobeton: nismo sklapali fiktivne ugovore s HAC-om
Tvrtka Zagorje-Tehnobeton, koju su ovih dana mediji spominjali u slučaju izvlačenja novca iz Hrvatskih autocesta (HAC), izvijestila je danas da s tim javnim poduzećem nikad nije zaključila ni jedan fiktivan ugovor niti je u bilo kakvom odnosu, pa i poslovnom s drugim tvrtkama i osobama koje navode mediji.

"S obzirom na intenzivno medijsko isticanje imena naše tvrtke u paketu s drugim građevinskim tvrtkama po pitanju slučaja HAC, želimo javnost izvijestiti kako je Zagorje-Tehnobeton na zahtjev kriminalističke policije MUP Varaždin predao dokumentaciju o poslovanju samo sa jednom konzultantskom tvrtkom koja se ne spominje u medijima vezano uz ovu najnoviju aferu u HAC-u", priopćilo je Zagorje-Tehnobeton.

Ta je tvrtka pritom navela da je taj konzultantski ugovor sklopila u okviru promjene projektnog rješenja kojim su HAC-u na projektima južne dionice autoceste uštedjeli 6,6 milijuna kuna. Tvrtki tvrdi da je ta ušteda ostvarena isključivo na njezinu inicijativu i u skladu za to propisanom procedurom.

Zagorje-Tehnobeton pozvao je medije da ne "provlače" bez osnova njezino ime, jer joj se time šteti ugledu i dovodi u pitanje transparentnost poslovanja, što, kažu u toj tvrtki, ni u kojem slučaju neće dozvoliti.


Podijeli: Facebook Twiter