Afera Remorker: Radic pušten na slobodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poduzetnik Zvonimir Radic nocas je pušten na slobodu nakon što je ispitan u tužiteljstvu, potvrdio je danas njegov odvjetnik.

"Državno odvjetništvo je nakon ispitivanja zakljucilo da nema razloga za zadržavanje, pa je moj branjenik oko ponoci pušten kuci", izjavio je Hini njegov branitelj Željko Gulišija.

Nije želio govoriti što se Radicu stavlja na teret, isticuci tek da njegovo uhicenje nema veze s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK).

Inace, Radica se u medijima povezivalo s dugogodišnjim predsjednikom te institucije i glavnim osumnjicenikom u slucaju Remorker Nadanom Vidoševicem.

Glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva Dunja Pavlicek Hini je potvrdila da su, nakon iznošenja obrane i utvrdivanja da nema elemenata za istražni zatvor, dvojica osumnjicenika pušteni da se brane sa slobode.

Neslužbeno se doznaje da je uz Radica na obranu sa slobode jutros pušten Vedran Vilovic, bivši clan uprave tvrtke Piramida iz koje je izvlacen novac u trecem kraku afere Remorker.

No, ono što Remorker povezuje s ovim slucajem nisu HGK i Vidoševic, nego krunski svjedok Igor Premilovac ciji su iskazi o izvlacenju novca i vracanju gotovine u Hrvatsku ranije otvorili istrage u Komori i Hrvatskim autocestama (HAC).

Premilovac je, kako se neslužbeno doznaje, istražiteljima ispricao da je preko njegove ceške tvrtke Remorker, po kojoj je nazvana afera, izvuceno pet milijuna eura iz tvrtke Piramida koja se bavi proizvodnjom farmaceutske ambalaže.

Kriminalni obrazac navodno je isti kao u izvlacenju novca iz Komore i HAC-a. Piramida je s Premilovcem potpisivala fiktivne ugovore preko kojih bi mu uplacivala novac, on bi ga podizao na svom inozemnom racunu i umanjen za proviziju u gotovini vracao u Hrvatsku.

Uz Radica i Vilovica, prema pisanju medija, u slucaj je upleten i clan uprave Krešimir Hlede te bivša racunovotkinja HDZ-a Marica Glavaš koja je na sudenju Ivi Sanaderu u slucaju Fimi-medija zanijekala postojanje stranackog crnog fonda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter