Afera "Patria": Janeza Janšu odali e-mailovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Način na koji su upleteni u aferu "Patria" međusobno komunicirali potvrđuju da je Janez Janša između 10. i 22. kolovoza 2005. godine obaviješten o obećanoj isplati provizije u poslu s finskom Patrijom, zaključuje u pisanoj presudi ljubljanska sutkinja Barbara Klajnšek, koja je prije tri mjeseca bivšeg slovenskog premijera osudila na dvije godine zatvora, a njegove suradnike Toneta Krkoviča i Ivana Črnkoviča na po 22 mjeseca.

Iako je Janša cijelo vrijeme karikirao optužnicu, tvrdeći da je optužen zato što je primio obećanje nagrade "na nepoznatom mjestu, u nepoznato vrijeme i na nepoznat način", a dio analitičara, naročito na desnici, osporavao presudu jer se temelji isključivo na posrednim dokazima, sutkinja u objavljenom pisanom tekstu presude objašnjava da je Janšina distanciranost od posla s Patrijom "namjerna" jer je bivši premijer želio ostati "nevidljiv".

No, njegovu krucijalnu ulogu u aferi razotkrivaju elektronske poruke što su ih međusobno razmjenjivali visokopozicionirani ljudi iz Patrije i njihovi posrednici u Austriji i Sloveniji. Janša se nije želio osobno sastati s predstavnicima Patrije, niti ga se smjelo javno spominjati u vezi s tim poslom, no bio je upućen u sve detalje, pa i u obećanu proviziju, preko svog bliskog suradnika Jože Zagožena, kojemu će se zbog bolesti suditi u odvojenom postupku.

Iako je Janša pokušao ostati "nevidljiv", svi glavni akteri spominju ga u elektronskim porukama. U jednoj poruci piše da Zagožen snažno preporuča da se "premijera ne upliće" jer će u tom slučaju "svi biti u velikim problemima", dok u drugoj poruci piše da Janša od Zagožena zahtijeva da se ne susreće s prodavateljima, jer bi to za njega bilo "prerizično".

No, svu dokumentaciju u vezi s oklopnjacima Zagožen je predao Janši, a u poruci Patrijinog austrijskog lobista Wolfganga Riedla (osuđen u Austriji zbog te afere na tri godine zatvora), upućenoj Patrijinom čovjeku za Sloveniju i Hrvatsku Reiju Niittynenu, piše da im je predsjednik vlade "obećao da će podržati samo Patriju".

Iako se Zagožen branio da nije kontaktirao s Janšom, demantiraju ga SMS poruke. Sud nije povjerovao Janši da kao premijer nije bio obaviješten o tako velikom poslu, vrijednom 278 milijuna eura, niti da je posao dogovoren još za vrijeme prethodne vlade Antona Ropa. Unatoč Janšinoj prividnoj nezainteresiranosti, "moguće je utemeljeno zaključiti da je neformalnim putem bio obaviješten o svemu".

U inkriminirajućim porukama Janšu spominju kao onoga "s kojim treba sve uskladiti" i kao onoga koji donosi konačnu odluku, a spominju ga i u poruci u kojoj se iznosi shema raspodjele provizija u postocima, i to uz ime njegove stranke: "SDS PM Janza". "Posve je jasno da ovdje "organizacija" znači stranku tadašnjeg premijera Janše", zaključuje sutkinja Klajnšek i dodaje: "Nema nikakve sumnje da je Janša iskoristio svoj utjecaj, povezan s njegovom funkcijom, kako u gospodarstvu, tako i u politici". Janša je time, navodi sutkinja u povijesnoj presudi, ostvario sve karakteristike kaznenog djela primanja mita i nezakonitog posredovanja. (D. ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter