Afera Patria: Dovršava se istraga u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jukka Rappe, jedan od čelnih ljudi finskog državnog odvjetništva, potvrdio je za Novi list kako finska policija dovršava istragu u slučaju sumnji u davanje i primanje mita kod prodaje oklopnjaka Patria u Hrvatsku.

»Očekuje se da osumnjičenici daju svoje završne iskaze do kraja lipnja. Poslije toga Tužiteljstvo će odlučiti hoće li ili ne podignuti optužnicu«, kazao je Rappe u odgovoru. Prema njegovim procjenama, već početkom srpnja će se znati sudbina ovog slučaja, odnosno hoće li doživjeti svoj nastavak na sudu.

Rappe i finska policija nisu željeli kazati koliki je broj osumnjičenika u Hrvatskoj u ovoj korupcijskoj aferi. Neslužbeno se tek doznaje da se radi o više osoba, od kojih su neke visokopozicionirane, a njihova saslušanja zatražena su od hrvatskih pravosudnih tijela putem međunarodne pravne pomoći. No, za razliku od finskih institucija, koje su izuzetno promptne u odgovorima kod zanimljivih slučaja, iz hrvatskih tužiteljskih institucija jučer se ništa nije moglo doznati jer nitko nije bio dostupan. Neslužbeno se tek moglo doznati kako neki od osumnjičenih još uvijek nisu po posljednji put saslušani, zbog čega se ovaj slučaj i pokušava držati što dalje od javnosti.

Slučaj je u Sloveniji sudski nepravomoćno završio osuđujućom presudom za jednog od njihovih najmoćnijih političara, bivšeg premijera Janeza Janšu. Janša je osuđen na dvije godine zatvora zbog primanja mita, a i samo je Tužiteljstvo tražilo toliku kaznu. Jasno da Janša tvrdi kako se radi o politički montiranom procesu, no nužno je napomenuti kako je i u Sloveniji veći dio posla pred samo suđenje odradila Finska. (D. RADALJAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter