Afera otkrila kome se porezni dugovi ne naplaćuju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada Dragutin Lesar rekao je danas u Čakovcu da je afera u Poreznoj upravi razotkrila kako se, dok građani ostaju bez kuća zbog poreznih dugova od nekoliko tisuća kuna, ne izvršavaju ovršni nalozi za dug veći od deset milijuna kuna.

Lesar, koji je danas sudjelovao u predstavljanju kandidata i programa svoje stranke za Europski parlament, sazvao je i  konferenciju za novinare da bi prokomentirao najnoviju aferu u Poreznoj upravi, koja je dodatno produbila sukob unutar Vlade.

Komentirao je i jučerašnju izjavu premijera Zorana Milanovića da je Hrvatske skupa država, upitavši zašto Milanović državni novac troši u partijske svrhe. U četvrtak je na proslavu Praznika rada iz Zagreba "potegao u Međimurje sa sedam državnih automobila" u pratnji dijela svojih ministara, kazao je.

- Na partijsku proslavu 1. svibnja došao je na teret poreznih obveznika. Zašto se bahati i zašto državni novac troši u partijske svrhe? upitao je Lesar. 

Najnovija afera u Poreznoj upravi razotkrila je nevjerojatnu činjenicu da istovremeno kada se građanima zbog dugova od nekoliko tisuća kuna vrše ovrhe i prodaju kuće, stanovi i automobili, u Hrvatskoj postoje različiti Biloši kojima se ne izvršavaju ovršni nalozi niti ne naplaćuju porezi kada su dugovi veći od 10-ak milijuna kuna, kazao je Lesar. 

Afera je razotkrila i da projekt Cleanstart, koji je Vlada prije godinu dana platila više od tri milijuna kuna radi razotkrivanja takve stvari, očito nije otkrio dubioze. 

Predsjednik lburista također se zapitao kako to da onda, kad je zakonskim promjenama skinuta oznaka porezne tajne za dugove, nije prihvaćen amandman laburista da se skine i oznaka porezne tajne s oproštenih i prolongiranih dugova. "Takvih dužnika je za vrijeme HDZ-ove vlasti bilo duplo više nego što je na poreznoj listi dugovanja", rekao je Lesar.

- Da je Milanović tada prihvatio naš amandman, ne bi mu trebale posebne istrage koje je naručio od svojih ministara, poručio je.

Na upit o očekivanjima na predstojećim europskim izborima, Lesar je poručio da su sigurni u potvrdu mandata u Europskom parlamentu, ali je najvažnijim ciljem ocijenio da se birači uvjere u važnost tih izbora i izađu na njih. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter