Afera News of the World: Uhićeni novinari i policajac

(Ilustracija/Arhiva)
(Ilustracija/Arhiva)

Policajac i dva novinara tabloida The Sun uhićeni su zbog sumnje u korupciju u sklopu istrage afere prisluškivanja i podmićivanja koja je uzdrmala medijskog magnata Ruperta Murdocha, ali i britansku policiju i vladu. Među 80 osoba privedenih otkako je izbila afera su Andy Coulson, bivši predstavnik za medije britanskog premijera Davida Camerona, i Rebekah Brooks, bivša urednica Murdochove grupe News International.

Danas je uhićen 39-godišnji policajac iz policijskog okruga Wiltshire na jugozapadu Engleske. Osumnjičeni da su kovali urotu radi korupcije uhićeni su 51-godišnji novinar u Bristolu i njegov 32-godišnji kolega u Londonu. Obojica rade za tabloid The Sun.

U sklopu opsežne istrage britanski stručnjaci istražuju korupciju i kršenje prava na privatnost što su novinari činili prisluškivanjem telefonskih poruka i hakiranjem računalnih podataka. Tijekom istrage uhićeni su brojni novinari koji su radili za News of the World, tabloid ugašen u srpnju 2011., kada je izbila afera. Prisluškivali su govornu poštu mobitela slavnih osoba, ali i političara te žrtve zločina. Takav je bio slučaj 13-godišnje Milly Dowler, otete 2002. godine i ubijene. No njezinu su govornu poštu novinari preslušali i otežali istragu policiji.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter