Afera Krašograd: Uskok pokrenuo novu istragu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uskok je pokrenuo novu istragu vezanu uz zamjenu zemljišta Grada Zagreba u Sesvetskom Kraljevcu, u medijima prozvanoj afera Krašograd, kojom je grad, po sumnjama tužiteljstva, oštećen za više od 69 milijuna kuna.

Ne navodeći imena osumnjičenih, već samo njihove funkcije i godišta, Uskok je na svojoj internetskoj stranici objavio da zbog zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na to nedjelo sumnjiči pet osoba, među kojima su bivša pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba Ninoslava Zeković te njen zamjenik Boro Kisjelica.

Iako istragom nije obuhvaćen pritvoreni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prvih dvoje osumnjičenih njegovi su dugogodišnji bliski suradnici, dok se vlasnici tvrtki koje su se navodno okoristile pri zamjeni zemljišta s gradom, prema pisanju medija, povezuju s njegovim suosumnjičenicima u "aferi Agram".

Uskok tvrdi da su Ninoslava Zeković i Kisjelica, od veljače do srpnja 2007. pogodovali tvrtkama Studio X, Mala ulaganja i Karantena "neosnovanim priznavanjem veće vrijednosti zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu te neosnovanim priznavanjem manje vrijednosti zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba u odnosu na realne vrijednosti".

To su navodno učinili na traženje suvlasnika Studia X Ante Barade te zagrebačkog odvjetnika Davora Galetovića koji je, po tvrdnjama Uskoka, stvarno vodio poslovanja društava Mala ulaganja i Karantena.

Kako bi ostvarili plan tvrtke su Gradu Zagrebu, smatra Uskok, podnosile prijedloge za zamjenu zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu za zemljište u gradskom vlasništvu, a sve na temelju "nerealnih procjena zemljišta" koje je navodno izradio ovlašteni sudski vještak Mirko Kožulj.

Na temelju zaprimljenih prijedloga Kisjelica je "sastavljao prijedloge za donošenje Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i navedenih društava", koje je Ninoslava Zeković na sjednicama Gradskog poglavarstva obrazlagala kao osnovane i u interesu Grada Zagreba, iako je, po Uskokovim sumnjama, zajedno sa svojim zamjenikom znala da su procjene nerealne.

"Nakon što je Gradsko poglavarstvo, u uvjerenju da su predmetne nekretnine realno procijenjene i da je predložena zamjena u interesu Grada Zagreba, donijelo Zaključke o sklapanju nagodbi, sklopljene su nagodbe o zamjeni zemljišta", ističu u tužiteljstvu. Ukupan iznos kojim su se na gradsku štetu okoristile tri tvrtke tužiteljstvo procjenjuje na 69.2 milijuna kuna.

Za zemljište u Sesvetskom Kraljevcu na kojem su kasnije, uz privatno naselje, gradskim novcem izgrađeni vrtić, škola i drugi javni objekti Zagreb je dao parcele na Trnju, Jankomiru, Vrapču i Peščenici.

Švaljek: Nisam znala da je Uskok pokrenuo novu istragu

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek izjavila je u utorak da nije mogla znati da je Uskok pokrenuo novu istragu vezanu uz zamjenu zemljišta Grada Zagreba u Sesvetskom Kraljevcu, kojom je grad, po sumnjama tužiteljstva, oštećen za više od 69 milijuna kuna.

"Nisam znala, nisam mogla znati. Kao što znate ja sam od relativno nedavno u Gradu, znala sam da su pokrenute određene istrage, ali nikakve detalje o tim istragama ne znam i ne mogu znati i ne mogu ih komentirati, s obzirom da je sve još uvijek u tijeku", izjavila je Švaljek novinarima prilikom obilaska Čistoće, podružnice Zagrebačkog holdinga.

Na pitanje je li to udarac za Grad Zagreb što se tiče financijskih svota, Švaljek je odgovorila da će to tek vidjeti.

Upitana kako će surađivati s ljudima koji su osumnjičeni, a i dalje su njezini suradnici Švaljek je rekla: "Kada govorimo o suradnicima, kao što znamo, neki suradnici su danas na poslu, imamo vrlo dobru i kvalitetnu suradnju, razgovarali smo o svim detaljima njihovog prethodnog rada i sadašnjeg rada i tu neće biti nikakvih zapreka za kvalitetan rad".

Na novinarsko pojašnjenje da misle na ljude koji su sada uključeni u Uskokovu istragu, Švaljek je kazala da što se tek mora upoznati s detaljima ove posljednje istrage. Upitana kako komentira što jedan od obuhvaćenih istragom još uvijek sijedi u zagrebačkoj Gradskoj upravi, Švaljek je rekla da to ne može komentirati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter