Afera Koncar-Cetinski: Pocele zapljene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Akterima u aferi "Cetinski-Koncar" danas su u Rovinju zaplijenjena vozila. U Ulici Centener, na kucnom broju 28, gdje stanuje obitelj Hrvatin, pojavili su se pauk i kombi, a iz kuce su dovezena dva motorkotaca koja su ukrcana u kombi. Potom su pauk i kombi krenuli prema autokampu Polari.

Diskretno smo ih pratili i primijetili da su se zaustavili na velikom parkiralištu, koje izvan turisticke sezone služi kao poligon za rovinjske autoškole. Nakon njih onamo je stiglo nekoliko automobila, a potom i terenac audi Q7 i automobil audi A3 za koje smo neslužbeno doznali da su vlasništvo clanova obitelji Hrvatin.

Osoblje koje je sudjelovalo u pljenidbi automobile je detaljno pregledalo. Uz ostalo, otvarani su poklopci motora i vjerojatno provjeravani podaci o brojevima šasije. Oba automobila potom su ukrcana na pauk i njegovu prikolicu. Cijelo vrijeme oko njih je kružio jedan motorkotac. Nakon ukrcavanja kamion i kombi su krenuli u Pulu. Vjerojatno slijedi iskrcavanje u Carinskom skladištu.

Pljenidba je obavljena bez prisutnosti policije i Državnog odvjetništva. Doznajemo da je postupak ipak vodila Agencija za upravljanje državnom imovinom. Da se oko kuce ne bi okupljali susjedi i poznanici, obitelj Hrvatin je vjerojatno dogovorila da se pljenidba obavi na mirnijem mjestu, parkiralištu kod kampa Polari.

Terenac je na parkiralište kampa Polari dovezla supruga Željana Hrvatina Romina. Saznajemo da je u ACI marini zaplijenjen i gliser Željana Hrvatina.

Današnja pljenidba na tragu je zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva da se radi osiguranja novcane tražbine blokiraju imovina i bankovni racuni Vinke Cetinski i drugih osumnjicenika. Ta je mjera poduzeta prema novom Zakonu o postupku oduzimanja imovinske koristi stecene kaznenim djelom koji je na snazi od 1. sijecnja ove godine.

Podsjecamo da je u dosadašnjoj istrazi o malverzacijama prilikom kupnje i prodaje nekretnina na štetu tvrtke Danka Koncara dosad utvrdeno da je navodno oštecena za ukupno 43 milijuna kuna. Okrivljenici se sumnjice da su od 2007. do 2009. kupovali nekretnine za Danka Koncara te da su s prodavateljima dogovarali vece cijene.

Pri prodaji poslovnih udjela tvrtki, u koje su nekretnine unošene kao temeljni kapital, Koncaru su prikazivali daleko vece cijene dok su razliku zadržavali za sebe.

Kao što je poznato, istraga se i dalje vodi protiv Vinke Cetinski (64), koja je obnašala funkciju direktorice u tvrtki Kermas ulaganja, vlasnika agencije za promet nekretninama, oca i sina Borisa (50) i Marina Sorga (27), odvjetnika Željana Hrvatina (42) i njegove supruge Romine (39), koja je uz Marina Sorga suvlasnica agencije za nekretnine. Takoder, istraga se vodi i protiv Gordana Dobrovica (51) i Željka Bilica (35), posrednika u kupoprodaji nekretnina, koji su nalazili prodavatelje na terenu i ugovarali prodaju, te se terete za kaznena djela protiv službene dužnosti. (M. SARDELIN, A. POKRAJAC)

Vinki Cetinski oduzimaju skupocjeni mercedes
Vinki Cetinski, prvookrivljenoj u aferi preprodaje istarskih nekretnina, veceras je uruceno rješenje Županijskog suda kojim joj se oduzima osobno vozilo mercedes ML 350 CDI, javlja Nova TV. Vozilo ce predati pulskoj policiji u ponedjeljak. Inace, cijeloj obitelji Cetinski, osim Vinkinu sinu Tonyju, sud je blokirao sve racune i imovinu. Kako neslužbeno doznajemo, sljedeca na redu pljenidbe je luksuzna jahta Santa Eufemija koja je još uvijek u rovinjskoj ACI marini.

Optužni prijedlog protiv Hrvatina
Na stranicama Opcinskog državnog odvjetništva danas je osvanuo i optužni prijedlog protiv rovinjskog odvjetnika Željana Hrvatina (42), i to zbog pocinjenja kaznenog djela poticanja na sprecavanje dokazivanja. Protiv R. S. (40), takoder iz Rovinja, podnesen je optužni prijedlog zbog pocinjenja kaznenog djela sprecavanja dokazivanja u stjecaju s kaznenim djelom krivotvorenja službene isprave.
Ovjetništvo Hrvatina tereti da je 9. travnja ove godine u nakani da onemoguci dokazivanje u kaznenom predmetu koji je u tijeku pred Županijskim sudom u Puli, a znajuci da se u racunalu nalaze podaci koji služe za dokazivanje u navedenom postupku, od direktora kompjuterskog servisa R. S. zatražio da u tri racunala uništi pohranjene podatke.
Okrivljeni R. S. je iz sva tri kompjutera izvadio kucišta tvrdih diskova i šest magnetnih plocica te ih izgrebao i bacio na otpad, a potom sastavio radne naloge u kojima je neistinito naveo da su predmetna racunala zaprimljena bez tvrdog diska. (S. B. I.)


Podijeli: Facebook Twiter