Afera Končar - Cetinski: Još bez optužnice

Nekad bliski prijatelji i poslovni suradnici - Danko Končar i obitelj Cetinski (A. TOŠIĆ/arhiva)
Nekad bliski prijatelji i poslovni suradnici - Danko Končar i obitelj Cetinski (A. TOŠIĆ/arhiva)

U istrazi protiv Vinke Cetinski, njezinog supruga Mirka te sina Mattea, kao i supružnika Romine i odvjetnika Željana Hrvatina, potom oca i sina Borisa i Marina Sorga iz Rovinja, ali i nekoliko drugih osoba zbog navodne zloporabe ovlasti na štetu tvrtke Kermas ulaganja u vlasništvu Danka Končara, istražni sudac Županijskog suda u Puli Svetislav Vujić naložio je da se provjere pojedini računi osumnjičenika u Austriji.

Tako su godinu i osam mjeseci nakon pokretanja istrage zbog navodne milijunske prijevare na štetu Končara, odnosno proširenja istrage protiv tih osoba zbog sumnje u pranje novca, na red došli i računi u eurima koje su u Volksbank Graz-Bruck imali Matteo Cetinski, Mirko Cetinski, Boris Sorgo i Željan Hrvatin.

Istražni sudac Vujić naložio je da se putem međunarodne pravne pomoći odnosno nadležnog pravosudnog tijela Republike Austrije zatraže podaci o prometu po računima za razdoblje u kojemu su bili otvoreni, kao i da se privremeno oduzmu isprave na temelju kojih su računi otvarani te na temelju kojih su provedene uplate, isplate i druge transakcije. Zanimljivo je da su svi računi, izuzev onog na ime Mattea Cetinskog, otvoreni 2008., a zatvoreni 2010. godine.

Podsjetimo, istraga je pokrenuta u travnju 2011. nakon što je Končar posumnjao da su ga najbliži suradnici, poput Vinke Cetinski koja je bila direktorica njegove tvrtke Kermas ulaganja, kupujući za njegov račun brojne nekretnine i stancije u Istri prevarili za više desetaka milijuna kuna. To su navodno činili tako što su s prodavateljima dogovarali jednu cijenu, uplatili u nekim slučajevima i dvaput veći iznos, a onda razliku uzimali sebi. Po neslužbenim informacijama, zbog lažnih iskaza koje je stanoviti broj prodavatelja dao u ovoj istrazi, a vezano za cijenu nekretnina, na Općinskom sudu u Puli donesen je kazneni nalog kojim su proglašeni krivima, ali on još nije pravomoćan. (Marica KOŠTA)

Končar: Potpisivala je nebulozne ugovore

Poduzetnik Danko Končar svjedočio je na nastavku sudskog spora što ga je Vinka Cetinski zbog klevete pokrenula protiv Kristijana Pilata, knjigovođe u tvrtki Istra Bavaria u vlasništvu Drage Radolovića, te u Končarovoj tvrtki Kermas ulaganja. Pilat je naime u više navrata izjavio da je upravo on razotkrio da je Vinka Cetinski potkradala Končara. Sumnja se da je zajedno s Radolovićem Končara oštetila za više od 16 milijuna eura.

- Vinka je sve negirala, pa sam na kraju protiv svih upletenih podnio kaznenu prijavu, rekao je Končar koji je riječi svoje bivše suradnice nazvao "izmotancijama":

- Kako može tvrditi da nije znala, a sama je potpisivala te nebulozne iznose, zaključio je Končar optuživši i Radolovića da je odmah nakon pronalaska nekretnine uvećavao njezinu vrijednost. (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter