Afera kamioni: Rončević čeka konačnu presudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Vrhovnom sudu danas se održala je rasprava o žalbama na presudu u aferi Kamioni kojom je Berislav Rončević bivši ministar obrane u vladi Ive Sanadera nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora, a njegov pomoćnik Ivo Bačić na dvije godine robije zbog kupnje skupljih i lošijih teretnjaka za Hrvatsku vojsku 2004. godine čime su državni proračun oštetili za 10, 2 milijuna kuna. Bačić se nije pojavio na raspravi.

Presuda koja će potvrditi, preinačiti ili ukinuti odluku Županijskog suda u Zagrebu nije donesena. Naime, sudac Marijan Svedrović satima je čitao iskaze svjedoka, zapravo, kronologiju procesa koja je prvotno bila najavljena kao sažeta.

Za Bačića i Rončevića, prvog ministra osuđenog nakon tzv. uskočke istrage, zbog pogodovanja pri kupnji kamiona "Iveco" Županijski sud u Zagrebu dosudio je i obavezu da državi vrate novac za koji su je oštetili. Nažalost, tijekom procesa nije otkriveno gdje je završilo 10 milijuna kuna.

Obrana i tužiteljstvo pred vijećem Vrhovnog suda trebali bi iznijeti svoje prigovore na prvostupanjsku presudu, nakon Svedrovićevog izlaganja o prvom antikorupcijskom slučaja protiv državnog dužnosnika koji se provodio po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku.

Obrana smatra da Vrhovni sud treba ukinuti osuđujuću presudu, a USKOK da Rončeviću i Bačiću treba povisiti kazne jer sud nije vodio računa da se radilo o najviše pozicioniranim državnim dužnosnicima. (V. VESIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter