Afera "Ipsilon": Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Najteža optužnica za korupciju u Istri", "Golemović darivao i šefove tajnih službi", samo su neki od naslova izvještaja sa suđenja akterima "velike korupcijske afere 'Ipsilon'" koju je riječki USKOK začeo davne 2009.

Dvije godine kasnije, preciznije 21. lipnja 2011., Županijski sud u Rijeci donosi prvostupanjsku presudu kojom su Dražen Golemović, općinska državna odvjetnica u Pazinu Davorka Smoković, policajci Nedeljko Mijošek i njegova supruga Sonja, Željko Müller, Ante Bralić i Ivica Šoštarić te carinik Silvano Legović i nekadašnji šef porezne uprave u Istri Elvis Drandić proglašeni krivima i osuđeni za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti.

Danas, pet godina od velike USKOK-ove akcije, Vrhovni sud Republike Hrvatske, usvajajući žalbe Željka Müllera, Silvana Legovića i Davorke Smoković, ukida osuđujuću presudu u dijelu koji se odnosi na njih te je vraća Županijskom sudu u Rijeci na "popravni ispit".

Istim je rješenjem Vrhovni sud odbio žalbe policajaca Ante Bralića i Ivice Šoštarića te poreznika Elvisa Drandića kao neosnovane te potvrdio dio prvostupanjske osuđujuće presude.

Dražen Golemović, zbog čijeg se bijega iz Hrvatske suđenje bilo poprilično oteglo, priznao je da je poticao navedene policajce, carinika, poreznika i državnu odvjetnicu na zloporabu položaja te je kažnjen s godinu i deset mjeseci zatvora. On se na takvu presudu nije ni žalio pa je ona u njegovom slučaju odavno pravomoćna. No, odmah po izricanju presude Golemović je pobjegao u BiH.

Iz naputaka suda vidljivo je da suci Vrhovnog suda smatraju kako u pogledu ovo troje optuženika za njihovu osudu nije bilo dovoljno priznanje krivnje Dražena Golemovića kao i da sud nije proveo dovoljno dokaza niti je prikupljene dokaze doveo u međusobnu vezu koja bi nedvojbeno ukazivala na njihovu krivnju. (M. KOŠTA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter