Afera Ina-MOL: Pogacic branila Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnateljica Vladina Ureda za zakonodavstvo Zdenka Pogacic posvjedocila je danas da bivši premijer Ivo Sanader nije nametao stavove i zakljucke na sjednicama užeg kabineta i Vlade te da na tim sjednicama nitko nije javno iskazao protivljenje prepuštanju upravljackih prava u Ini madarskoj naftnoj kompaniji MOL.

Pogacic je kao svjedokinja obrane u nastavku sudenju Sanaderu na zagrebackom Županijskom sudu kazala da je bila na svim sjednicama užeg kabineta i Vlade na kojima se raspravljalo i odlucivalo o izmjenama medudionicarskog ugovora s MOL-om krajem 2008. i pocetkom 2009. te da nije svjedocila da bi Sanader nametao ili sugerirao neki stav ili zakljucak.

Sanader je davao kratak uvod i osvrt o tockama dnevnog reda, potom bi dao rijec resornom ministru, a nakon toga su svi ostali mogli slobodno raspravljati i izraziti svoje stavove. No svjedokinja tvrdi da nitko od clanova Vlade nikada nije javno izrazio neslaganje ili protivljenje prepuštanju upravljackih prava MOL-u.

Kazala je da je na tim sjednicama o pregovorima s MOL-om redovito izvještavao tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polancec, a da su se najcešce u rasprave ukljucivali tadašnji ministar financija Ivan Šuker i ministrica zaštite okoliša i prostornog uredenja Marina Matulovic Dropulic.

Te su rasprave, po tvrdnjama svjedokinje, bile burne prije svega zbog osobnih odnosa i neslaganja Polanceca i Šukera, a ne zbog teme i sadržaja razgovora.

Svjedokinja je potvrdila da je vlada na sjednicama krajem prosinca 2008. i krajem sijecnja 2009. jednoglasno usvojila izmjene medudionicarskog ugovora s MOL-om kojima je ta tvrtka preuzela upravljacka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji iako nije imala vecinski paket njezinih dionica.

Tužiteljstvo tvrdi da je Sanader za to od celnika MOL-a Szolta Hernadija dobio deset milijuna eura mita.

Svjedokinja Pogacic kazala je da se na sjednicama užeg kabineta Vlade raspravljalo i o izdvajanju nerentabilnog plinskog biznisa iz Ine te kupovini podzmenog skladišta plina Okoli. Rekla je, da se najviše raspravljalo o korporativnom upravljanju u Ini i pravima MOL-a.

Prisjetila se analize koju je pripremio Polancec a u kojoj se govorilo o potrebi energetske neovisnosti Hrvatske, a što je, po njezinim rijecima, navedeno u preambuli izmjene medudionicarskog ugovora.

Posvjedocila je da je na poziv Polanceca bila i na dva radna sastanka u njegovu ministarstvu na kojima je takoder bila burna rasprava u kojoj je sudjelovao Šuker, a tu je bila i Matulovic Dropulic koju je najviše zanimao dio ugovora o kupnji skladišta Okoli buduci je ona bila predsjednica Nadzornog odbora Plinacroa, tvrtke koja je trebala kupiti to skladište.

Dodala je, da je na sastancima u Ministarstvu iznesen niz razloga za izdvajanja nerentabilnog plinskog biznisa iz Ine, od cijene plina do direktive Europske unije o izjednacavanju cijene s onom u zemljama EU do 2012.

Drugi svjedok obrane Miroslav Brkic iz nepoznatog razloga nije došao na sud.

Sudenje se nastavlja sutra kada bi trebalo svjedociti dvoje svjedoka iz Madarske. Osim za primanje mita od celnika MOL-a, Sanaderu se u objedinjenom postupku sudi i zbog ratnog profiterstva odnosno uzimanja provizije za kredit koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih dala Hrvatskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter