Afera Ina-Mol: Ježić mora vratiti 5. mil. eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Robert Ježić, krunski USKOK-ov svjedok protiv Ive Sanadera u slučaju Ina-Mol obvezao se danas na zagrebačkom Županijskom sudu da će najkasnije za 30 dana na račun suda uplatiti pet milijuna eura koje je prema optužnici, a i samom Ježiću, Mol uplatio kao mito Sanaderu za preuzimanje upravljačkih prava u Ini.

Ježića je sud ponovno pozvao na svjedočenje kako bi se očitovao ostaje li kod tvrdnje da je novac na računu njegove tvrtke uplatio Mol za Sanadera, a što je krunski USKOK-ov svjedok danas ponovio.

No, na samom početku rasprave sudac Ivan Turudić izravno ga je upitao gdje su novci i zašto ih nije kao što se ranije obvezao uplatio na sudski račun.

Ježić je odgovorio da je novac na računu njegove švicarske tvrtke Dioki holding kojoj je 100-postotni vlasnik, a sjedište joj je u Zugu. Objasnio je da novac do sada nije uplatio jer zato nije dobio nikakve precizne upute kako to učiniti, na što mu je sudac Turudić rekao "učinite to danas".

"Danas ne mogu, ali učinit ću to najdalje u idućih 30 dana", kazao je Ježić, dodavši kako ostaje kod svog ranijeg iskaza da je riječ o eurima kojima je Mol podmitio Sanadera.

Sudac Turudić je na kraju ponovno upozorio Ježića kako sud "doista ozbiljno očekuje da se novac pojavi na sudskom računu".

Sudac je zabranio pitanje Sanaderovog branitelja Čede Prodanovića kojeg je interesiralo da li su sredstva na računu u Švicarskoj slobodna ili se njima zbog nekog razloga ne može raspolagati.

Nakon stanke sud bi trebao odlučiti o novim dokaznim prijedlozima obrane i optužbe, a za 8. studenoga predviđeno je svjedočenje video linkom iz Švicarske direktora jedne od Ježićevih tamošnjih tvrtki Stephana Hurlimanna koji je u dva navrata odbio doći svjedočiti u Zagreb, objasnivši kako ostaje kod svog iskaza iz istrage. On je kao i njegov šef Ježić u istrazi posvjedočio da je pet milijuna eura na računu njihove tvrtke dio mita za Sanadera.

Dan nakon Hurlimanna trebao bi svjedočiti Pal Kara iz Mađarske, a 12. studenog očekuje se početak iznošenja Sanaderove obrane i završnih govora optužbe i obrane.

Izricanje nepravomoćne presude Sanaderu u slučuju Hypo i Ina-Mol predviđeno je za 16. studenoga. Bivši premijer je u slučaju Hypo optužen za ratno profiterstvo jer je kao zamjenik ministra vanjskih poslova sredinom 90-ih primio proviziju od Hypo banke.

U slučaju Ina-Mol Sanader tvrdi da deset milijuna eura nije bio Mol-ovo mito već novac ruskog poduzetnika Mihaila Gucerieva za lobiranje za projekt Družba Adria, što je Guceriev u svom svjedočenju na Županijskom sudu i potvrdio. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter