Afera WikiLeaks: Suđenje Manningu u lipnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suđenje pred vojnim sudom vojniku zviždaču Bradleyu Manningu, kojem prijeti doživotni zatvor zbog jednog od najvećih odavanja povjerljivih dokumenata u američkoj povijesti objavljenih na WikiLeaksu,  moglo bi biti odgođeno do lipnja 2013., objavljeno je u srijedu.

Drugog dana saslušanja u vojnoj bazi Fort Meade, vojna sutkinja Denise Lind je navela datum 3. lipnja 2013. za početak glavne rasprave, kako bi vlada imala vremena pribaviti dokumente.

Ona je rekla da će novi datum početka suđenja, prvotno zakazanog za 6. ožujka, biti određen sljedećeg tjedna. Nova su saslušanja predviđena za veljaču i svibanj.

Glasnogovornik Mreže podrške Bradleyu Manningu upozorio je da on već dulje od tri godine boravi u pritvoru.

Tog 25-godišnjeg mladića američke vojne vlasti terete za odavanje povjerljivih vojnih dokumenata o ratovima i Iraku i Afganistanu WikiLeaksu, između studenoga 2009. i svibnja 2010., dok je kao obavještajni  analitičar bio na službi u Iraku. Optužen je po 22 točke optužnice, a najteža je za pomaganje neprijatelju za što mu prijeti doživotni zatvor.

U utorak mu je sutkinja pristala smanjiti moguću kaznu za četiri mjeseca, na temelju 9 mjeseci provedenih u pritvoru u "prestrogim" uvjetima od srpnja 2010. u vojnom zatvoru Quantico, blizu Washingtona.

Obrana se žalila na Manningove uvjete zatočenja, koje je UN-ov izvjestitelj za torturu ocijenio "okrutnima, nehumanim i degradirajućim", te tražila povlačenje svih optužbi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter