Afera Dinamo: Osumnjičen investitor u buzetsku kompostanu


Vijest, koju je prenio Jutarnji list, da su u aferi "Dinamo" među osumnjičenima i Sandro Stipančić te Igor Krota, zbog sumnje da su se preko njihovih offshore računa obavljale sumnjive transakcije vezane uz Dinamove transfere, snažno je odjeknula u Buzetu. Igor Krota direktor je tvrtke Adria Eta koja u poduzetničkoj zoni Mala Huba namjerava izgraditi fermentacijsku kompostanu za proizvodnju organskog humusnog gnojiva, a koja će kao sirovinu za proizvodnju koristiti izmet peradi i grožđani drop.

Investiciju su od samih početaka međutim pratile brojne kontroverze, a sada je ponovo izbila u prvi plan.

- Iznenađen sam ovakvim razvojem događaja iako nisam upoznat s poslovnim angažmanom Igora Krote izuzev onog dijela vezanog uz kompostanu. Naši kontakti bili su strogo službeni, izjavio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. Na pitanje kako komentira činjenicu da je Građanska inicijativa protiveći se lokaciji potencijalne kompostane upozoravala na kontaminirani kapital, pri čemu je prednjačio Damir Kajin, Žulić je odgovorio da je papire i dokumente koje mu je preko posrednika u veljači dostavio Damir Kajin odmah proslijedio državnom odvjetništvu, kriminalističkoj policiji i nadležnim institucijama da se istraže svi takvi navodi.

- Konačno, to sam u nekoliko navrata i javno obznanio, izjavio je Žulić.

U sklopu Građanske inicijative protiv kompostane ustao je i Damir Kajin čija je obiteljska kuća u susjedstvu zone Mala Huba, uz argumente da se protivi prljavoj tehnologiji, ali i kontaminiranom kapitalu te upozoravao da su investitori offshore tvrtke od Sejšela, Irske, Engleske, Amerike.

Kajin je podsjetio također da je buzetskog gradonačelnika, istarsku, ali i hrvatsku javnost sa saborske govornice u više navrata upozoravao o pozadini kapitala koji stoji iza kompostane.

Peticiju protiv izgradnje fermentacijske komopostane u poduzetničkoj zoni Mala Huba, potpisalo je 768 građana. Buzećani su se početkom svibnja o kompostani izjašnjavali i na referendumu, no on nije uspio zbog male izlaznosti od 31 posto pri čemu se 1.135 građana izjasnilo da ne želi kompostanu u Maloj Hubi, a oko 455 njih bilo je za njenu izgradnju. Krota je nastavio s pripremama za izgradnju kompostane, a nedavno je, neslužbeno doznajemo, navodno ishodovao i građevinsku dozvolu. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter