Afera Dajla: Sud poništio rješenje bivšeg ministra

Za izvođenje projekta Biska Golf Istra angažirat će se 300 - 700 građevinskih radnika (Milivoj MIJOŠEK)
Za izvođenje projekta Biska Golf Istra angažirat će se 300 - 700 građevinskih radnika (Milivoj MIJOŠEK)

Tvrtka Golf - Istra Magica d.o.o. u vlasništvu bujske firme Makro 5 dobila je pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda, od 21. ožujka, kojom je poništeno rješenje bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića iz kolovoza 2011., a time i sve pravne radnje državnih tijela koje su temeljem rješenja uslijedile.

Pravorijekom je potvrđeno stajalište vlasnika nekretnina, kojima se provedbom spomenutog rješenja de facto bez naknade oduzelo vlasništvo nad nekretninama, da je takvo postupanje protivno zakonima i Ustavu. Time je učinjen ključni korak za rješavanje afere "Dajla" u kojoj je zbog spora oko povrata nekretnina talijanskim benediktincima na njih upisana zabilježba.

Spomenuta je tvrtka 76 hektara u Fratarskoj šumi, na području općine Brtonigla, kupila 2006. bez ikakvih teretnih zabilježbi, da bi to zemljište gotovo preko noći postalo problematično te je odlukom Ministarstva pravosuđa vraćeno Republici Hrvatskoj.

- Sad je konačno otklonjena i zadnja pravna prepreka za realizaciju projekta Biska Golf Istra. Sljedećih dana očekujemo i izdavanje građevinske dozvole za projekt golf igrališta. Radi se o investiciji ukupne vrijednosti 115 milijuna eura, čije će izvođenje angažirati od 300 do 700 građevinskih radnika, a kompletiranje omogućiti otvaranje dvjestotinjak novih radnih mjesta, kazao je direktor Golf - Istre Magice Zvonko Anderluh.

S pripremnim radovima prve faze izgradnje tog luksuznog golf resorta investitor planira početi odmah, uz poštivanje općinske odluke koja regulira izvođenje građevinskih radova u turističkoj sezoni. Time će odahnuti i Općina Brtonigla čiji "stisnuti" proračun očekuje 20-ak milijuna kuna prihoda od komunalnog doprinosa kad ovaj projekt u cjelini bude realiziran.

Prema Anderluhovim riječima, presuda potvrđuje i utemeljenost stajališta pomoćnika ministra pravosuđa Vanje Bilića, iznesenog u listopadu 2012. na sastanku s predstavnicima Golf - Istre Magice, da se spornim rješenjem bivšeg ministra nije smjelo zadirati u prava trećih osoba, među kojima i njihova, koje su "valjanim pravnim poslovima u dobroj vjeri i s povjerenjem u zemljišne knjige kupile nekretnine koje su bile predmetom povrata Župi Dajla, a koje su od 2006. stavljene u funkciju razvoja projekta Biska Golf Istra".

- Velika je podrška našem projektu iskazana u razgovorima s predsjednikom Ivom Josipovićem, savjetnicima premijera, čelnim osobama ministarstava turizma i gospodarstva, kazao je Anderluh, ističući njihovu suradnju s Agencijom za investicije i konkurentnost, koja djeluje u sklopu Ministarstva gospodarstva, i koja je Bisku Golf Istru uvrstila među projekte od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, prezentirajući ga tijekom proteklog tjedna u Londonu. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter