Afera Core Media: Mito u hrvatskim TV-kućama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Sve to je apsolutno netočno. Ne osjećam se krivim." Riječi su to Siniše Svilana, bivšeg direktora programa Nove TV, koji je danas na početku glavne sudske rasprave porekao krivnju za primanje 262 tisuće eura mita od Vladimira Seliera Šelebaja. Naime, USKOK tvrdi da je Svilan od Šelebaja kao vlasnika producentske kuće Core Media uzimao po 1.000 eura mita za svaku emisiju iz njegove proizvodnje što ju je Nova TV emitirala.

Da se u Novoj TV šuškalo da Svilan uzima mito od Šelebaja, u svom je svjedočenju potvrdio Branko Čakarmiš, svojevremeno član Uprave te televizijske kuće.

- Pitao sam o tome i samog Svilana, a on mi je odgovorio da to nije istina. Da je bilo ikakvih konkretnih sumnji da su neke emisije kupljene uz mito, sasvim sigurno ih ne bismo emitirali, pojasnio je Čakarmiš.

Odgovarajući na brojna pitanja tužiteljice iz USKOK-a, Čakarmiš je detaljno opisao da je zbog navodnog "kartelskog dogovora" HRT-a i RTL Televizije Nova TV u jednom trenutku bila dovedena u situaciju da gotovo ne može kupiti emisije domaće produkcije, a po zakonu je bila obvezna imati dio domaćeg programa.

- Zato nam je prijetilo oduzimanje koncesije, a nismo imali vlastitih tehničkih kapaciteta za produkciju domaćih emisija. Hitno smo odlučili otkupiti domaće emisije iz vanjske produkcije. To je povjereno Svilanu, koji je sasvim sigurno najbolje znao što hrvatska televizijska publika voli gledati, rekao je Čakarmiš.

Na taj način došlo je do dogovora s Core Medijom i kupnje emisija iz njihove produkcije - "1 na 1", "U sridu" i "Istraga". Čakarmiš se prisjetio i da je sadržaj emisije u "U sridu" prezentirala Hloverka Novak Srzić, a na pitanje nije li mu bilo čudno što se dogovara projekt s tadašnjom voditeljicom s HTV-a, samo je uzvratio: "U Hrvatskoj je dosta toga nenormalno!"

Potvrdio je i da se Iva Gačić, direktorica Informativnog programa Nove TV, nije slagala s kupnjom emisija od Core Medije.

- To sam pripisao činjenici da su Iva i Siniša bili u napetim odnosima i svašta su govorili jedno o drugom. No, meni je to na jedno uho ulazilo, na drugo izlazilo, dodao je Čakarmiš.

Ivana Ivančić, dnevna urednica u Informativnom programu Nove TV, prisjetila se da je sa Šelebajem kontaktirala vezano uz projekt "U sridu". Ona i još nekoliko novinarki Nove TV surađivale su u izradi te emisije, za što su bile honorarno plaćene.

- Novac nam je isplaćivan na ruke. Ponekad bi ga donio Šelebaj osobno, a ponekad smo mi odlazile u njegovu tvrtku po kuverte s novcem, zaključila je Ivančić. (Piše A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter