Advent - gdje potražiti božićnu romantiku?

Beč u vrijeme došašća
Beč u vrijeme došašća

Prošlog vikenda mnogi su zapalili prvu adventsku svijeću čime je obilježen početak došašća, koje najavljuje Božić. Kada se spomene advent, mnogima na pamet padne obližnja Austrija, koja se ističe svojom bogatom tradicijom romantičnih božićnih događanja.

Upravo je u Beču daleke 1294. organiziran Bečki prosinački sajam koji se smatra pretečom božićnih sajmova. Tradicija adventskih sajmova, koji su sada postali uobičajeni čak i u krajevima gdje se nikada prije nisu održavali, započela je upravo u Njemačkoj i Austriji. Sajam u Dresdenu se prvi put održao 1434. godine, a danas privlači između 1,5 do dva milijuna posjetitelja. Poznati su i sajmovi održavaju u Dortmundu, Erfurtu, Nürnbergu, Stuttgartu, Augsburgu, ali i Strasbourgu, Birminghamu i Manchesteru. Austrijske uzdanice su Beč, Graz i Salzburg, a sve je popularniji i advent na pitoresknim jezerima u okolici Salzburga. Ujedno su to Hrvatima među najzanimljivijim destinacijama za adventska putovanja zbog blizine i odlične ponude koja je iz godinu u godinu sve bogatija a konkurencija je sve jača.

Beč godišnje privuče čak tri milijuna posjetitelja velikim dijelom i zahvaljujući svojoj tradiciji i blještavilu božićnih ukrasa i štandova s ukusnom hranom i kuhanim vinom. Već od sredine studenog počinje adventsko "ludilo" ispred poznatog dvorca Schönbrunn.

Svojom božićnom ponudom za sve uzraste osvaja i Graz, za mnoge idealna šoping meka. Glavni mamac za goste željne božićnog ugođaja je devet adventskih i božićnih sajmova.

Osim brojnih sajmova, Graz priprema i veliki adventski kalendar na zgradi gradske vijećnice, ledene jaslice izrađene od pedesetak tona kristalnog leda te ured za božićne pjesme na adresi Sporgasse. Zanimljivo je to da se svi božićni sajmovi u ovom gradu koji je 2003. bio proglašen europskim gradom kulture, mogu obići u  adventskom vlaku.

Jedan od najstarijih božićnih sajmova je onaj u Salzburgu koji  korijene vuče iz 15. stoljeća. Salzburg i njegova okolica su poznati i po svojim božićnim pjesmama i adventskom pjevanju. Upravo je na ovom području Austrije 1818. nastala najpoznatija božićna pjesama - Tiha noć. Mještani Salzburga svake godine biraju i "pravog malog Isusa", kojeg posjetitelji mogu vidjeti samo subotom.

Iako su mnogima primamljive adventske razglednice iz europskih gradova, ne treba zaboraviti da se u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina više pažnje posvetilo božićnim manifestacijama i sajmovima. Advent u Zagrebu nudi tipične šarene božićne štandove na svojim ulicama kao i manifestacije na glavnom zagrebačkom trgu te Zrinjevcu, Kvatriću i Britancu. Nadomak Zagreba već godinama pažnju privlači obiteljsko imanje Salaj u Čazmi koje nudi pravu božićnu bajku zahvaljujući milijunu lampica koje ukrašavaju njihovu okućnicu. Ovo najukrašenije imanje u Hrvatskoj osim ugođaja priprema i niz događanja, a otvara se 14. prosinca za posjetitelje. Tu je i Varaždin koji također nudi niz adventskih programa pod nazivom "Adventska čarolija". (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter