Adrisu Plomin bez natjecaja?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladini energetski projekti vec su izazvali interes ulagaca, ali bi želja onih koji imaju novac za ulaganje Banskim dvorima mogla izazvati i glavobolje. U prvim nedoumicama Vlada ce se najvjerojatnije naci vezano uz gradnju zamjenskog bloka plominske termoelektrane na ugljen, vrijednog 800 milijuna eura. Za taj financijski pothvat HEP, razmišljaju u Vladi, treba partnera i planirali su ga pronaci na javnom natjecaju. Medutim, istarske vlasti vec imaju svoga kandidata i žele, što je vec najavio župan Ivan Jakovcic, da Vlada prednost dade tamošnjem Adrisu, koji novac za ulaganje ima, a i celništvo te tvrtke najavilo je mogucnost okretanja energetici.

U Vladi, potvrdilo nam je nekoliko ministara, nisu nimalo sretni zato što se ocekuje da zdravo za gotovo prihvate investitora kojeg predlaže Jakovcic. Uz napomenu da ne žele dolijevati ulje na vatru, jer ce bez suradnje s lokalnim vlastima gradnja biti nemoguca ili otežana, neki nam ministri neslužbeno otkrivaju da se od natjecaja nije odustalo. Službeni stav u Uredu premijerke Jadranke Kosor nismo uspjeli doznati ni nakon nekoliko dana.

Župan Jakovcic i dalje inzistira na tome da se partner za gradnju zamjenskog bloka pokuša pronaci najprije u Istri ili u Hrvatskoj, a tek ako to ne uspije Vlada bi raspisala medunarodni natjecaj. Iako je vec o tome razgovarao s Upravom HEP-a, Jakovcic najavljuje da ce ipak glavne razgovore obaviti s Vladom odnosno premijerkom Kosor.

- HEP je najavio mogucnost raspisivanja natjecaja, ali oni su tvrtka koja ima poslovni interes u Istri i naci cemo se ne samo s njima, nego i s vlasnikom HEP-a, odnosno Vladom. Ocekujemo od Vlade da štiti hrvatske nacionalne interese pa je tako i na meni kao županu da štitim naše regionalne istarske interese, rekao nam je Jakovcic.

Na primjedbu da u Vladi ipak razmišljaju o natjecaju i protivi li se on tome, Jakovcic ponavlja da Vlada prvo treba obaviti razgovore s hrvatskim kompanijama.

- Zašto ne bismo ucili od zemalja koje su nam primjer u EU-u, kao što je to Njemacka, koja zna štititi svoje nacionalne interese, a to sasvim sigurno jest energetika, porucuje Jakovcic. Ocekuje i od sadašnje Vlade, ali i one koja ce doci nakon nje da brine o nacionalnim interesima, iako je svjestan da ce se Vlada suociti s lobistima brojnih kompanija koje žele ulagati u Hrvatsku i to u posao proizvodnje elektricne energije, koji ce biti isplativ. Vec pocetkom sljedece godine nada se razgovoru s premijerkom Kosor o ulaganju u energetski projekt u Istri.

- Vec smo razgovarali o toj temi. Istra je prvenstveno turisticka regija, ali je i energetski važna za Hrvatsku. Ocekujem da cemo naci zajednicki jezik oko višestrukih interesa Vlade u Istri, porucuje Jakovcic.

Kako bilo, Vlada ce se naci izmedu dvije vatre, s jedne strane ce istarske vlasti pritiskati da HEP u partnerstvo ude s Adrisom, a s druge strane bit ce suocena sa zahtjevima da, pred ulazak Hrvatske u Uniju, raspiše medunarodni natjecaj za taj posao. Nece moci zanemariti ni cinjenicu da ce zamjenski blok biti teško graditi bez suglasnosti regionalnih vlasti. Vec sada Jakovcic porucuje da bi Županija mogla od nezavisnih europskih institucija zatražiti mišljenje o studiji utjecaja termoelektrane na okoliš.


Podijeli: Facebook Twiter