Adrisu dobit od 560 milijuna kuna u trećem kvartalu

Cromaris ostvaruje tri četvrtine svojih prihoda na stranim tržištima
Cromaris ostvaruje tri četvrtine svojih prihoda na stranim tržištima

U prvih devet mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 8,3 milijarde kuna, a prihodi od prodaje roba i usluga 4,3 milijarde kuna, priopćeno je iz te tvrtke. Prihodi od prodaje u inozemstvu porasli su za 10,3 posto i iznose 1,5 milijardi kuna. Neto dobit iz poslovanja iznosi 559,6 milijuna kuna, što je, u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem, povećanje od 8,2 posto. Dobri poslovni rezultati za 2015. godinu objavljeni su u trenutku dok je kompanija pod prijetnjom neprijateljskog preuzimanja od slovačkog J&T investicijskog fonda.

Rezultati poslovanja Adris grupe dolaze nakon što je, krajem rujna, završio proces preuzimanja TDR-a, čime je u cijelosti realiziran ugovor o preuzimanju od kompanije British American Tobacco. Kako je kupoprodajnim ugovorom navedeno, BAT je, uz TDR, preuzeo i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku. Transakcija je, nakon odbitka obveza TDR-a, iznosila 505 milijuna eura.

U prvih devet mjeseci ove godine u turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je 2,95 milijuna noćenja, što je tri posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Hoteli bilježe rast noćenja od tri, naselja sedam posto, dok su kampovi zabilježili povećanje od jedan posto. Ostvareno je povećanje prosječne cijene noćenja od osam posto, ponajprije zbog povećanja udjela direktnih kanala prodaje u čvrstim objektima i investicija u kampove.

Najveći rast cijena ostvaren je u hotelskom luksuznom segmentu i iznosi osam posto. Istodobni rast cijena i broja noćenja doveo je do dvoznamenkastog rasta prihoda od prodaje od 12 posto, kažu u Adris grupi. Dobit prije poreza, kamata i amortizacije iznosi 366 milijuna kuna i deset posto je veća od prošlogodišnje, a dobit prije kamata i amortizacije bilježi rast od 13 posto i iznosi 265 milijuna kuna. Trenutni booking potvrđuje zadržavanje dosadašnjih trendova do kraja godine.

Uprava Adris grupe ovih dana objavila je strateški plan razvoja kompanije, kojim se predviđa jačanje njezinog poslovanja kroz investicije vrijedne više od četiri milijarde kuna u naredne tri godine, snaženje vrijednosti dionica te izlazak na Londonsku burzu 2018. godine. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter