Adris zaradio 146 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihod Adris grupe iznosio je 1,37 milijardi kuna, što je za 5,3 posto više od prošlogodišnjeg, navodi se u priopcenju te grupacije upucenom medijima koncem tjedna. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 1,19 milijardi kuna i, u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem, veci su za 1,9 posto.

Operativna dobit iznosi 117 milijuna kuna, a dobit prije poreza 225 milijuna kuna. Unatoc padu operativne zarade u prvom polugodištu, grupa je zabilježila vecu dobit prije poreza, a razlog je pozitivan neto financijski rezultat. Neto dobit Adrisa u prvom polugodištu iznosila je 146 milijuna kuna, odnosno 23 posto više nego u istom razdoblju lani.

TDR je u prvoj polovici ove godine ostvario 12 posto manju prodaju nego u prvom polugodištu prošle godine. Na hrvatskome i regionalnom tržištu nastavljen je pad potrošnje uzrokovan rastom poreznog opterecenja i maloprodajnih cijena te padom kupovne moci zbog ekonomske krize.

Istodobno je nastavljen trend daljnjeg rasta udjela izvoza u ukupnoj prodaji, koji iznosi 58,8 posto. U cjelini Adris grupa u svojim kljucnim djelatnostima ostvaruje više od 60 posto prodaje na inozemnim tržištima.

U turistickom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je deset posto više nocenja gostiju nego u prvom polugodištu prošle godine. Booking je bolji od prošlogodišnjeg, pa se ocekuje nastavak pozitivnog trenda. U lipnju je otvoren hotel Lone, prvi hrvatski design hotel s pet zvjezdica, prvenstveno namijenjen kongresnom turizmu i segmentu poslovnih gostiju.

U izgradnju i uredenje ovog hotela ukupno je uloženo gotovo 350 milijuna kuna, što ga cini jednom od najvecih greenfield investicija u hrvatskom turizmu u posljednjih nekoliko godina. Otvorenjem hotela Lone zaokružen je investicijski ciklus na destinaciji Rovinj-Vrsar, vrijedan 2,2 milijarde kuna.

Tvrtka za proizvodnju i preradu ribe, Cromaris, u prvom je polugodištu povecala prodaju za 55 posto, pri cemu je prodaja u izvozu udvostrucena i iznosi 68 posto. U tom razdoblju u Cromarisu je završena instalacija sustava automatskog hranjenja na dva uzgajališta ribe, što ce znatno povecati efikasnost poslovanja i omoguciti kolicinski rast proizvodnje. Završen je i proces dokapitalizacije društva, vrijedan 155 milijuna kuna, namijenjen daljnjem rastu i razvoju.  (A. POKRAJAC, GI)


Podijeli: Facebook Twiter