Adris: Vlahoviću 108,3 milijuna kuna dividende


Adris grupa proteklih je sedam godina isplaćivala 114,8 milijuna kuna dividende. U tom sedmogodišnjem razdoblju prožetom svjetskom krizom rovinjska grupacija je nagradila svoje dioničare s ukupno 803,6 milijuna kuna. Ukoliko pribrojimo dividendu od 16,4 milijuna kuna isplaćenu 1996. godine, ispada da je u osam godina Adris podijelio svojim dioničarima 820 milijuna kuna dividende. Iz tog razloga iznenađuje prošlotjedna objava iz te kompanije da samo 2015. godine planiraju nagraditi dioničare s ukupno 820 milijuna kuna dividende. Dakle, Adris će isplatiti dioničarima osam godišnjih dividendi - u samo ovoj godini!

Dividende i umirovljenicima

Ante Vlahović, predsjednik Uprave i najveći pojedinačni dioničar je, najavljujući tu odluku prošlog tjedna na skupštini dioničara, pojasnio kako je prošlo više od 20 godina od dana stjecanja dionica i da je došlo vrijeme da i dioničari uživaju u plodovima svog uloga.

Zanimljivije od podatka o zbirnoj dividendi jest podatak o tome tko će koliko dobiti prilikom raspodjele 820 milijuna kuna. Pregledom podataka o broju posjedovanih dionica na listi najvećih dioničara utvrdili smo da će Ante Vlahović dobiti 108,3 milijuna kuna. Dva bivša člana uprave će ukupno dobiti 91,5 milijun kuna. Plinio Cuccurin, koji je krajem 2014. napustio upravljanje tvrtkom, dobit će 62 milijuna, a Branku Zecu, koji je rovinjsku kompaniju napustio 2013., pripast će 29,5 milijuna.

Nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora Anton Pokrajac, koji je umirovljen krajem 2007., dobit će 26,7 milijuna kuna. Njegova supruga Marica Šorak-Pokrajac, koja je umirovljena 2009., ali je ostala zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Adrisa, dobit će više od 10 milijuna kuna.

Milijuni i nepoznatim ulagačima

Višemilijunsku dividendu dobit će i Tomislav Budin, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Adrisa, odnosno bivši član Uprave, ali do umirovljenja 2007. godine.

Neće se bogato osladiti samo umirovljenici Adrisa i menadžeri koji su napustili posao u toj tvrtki. Bogate nagrade dobit će i obvezni mirovinski fondovi koji učestalo kupuju dionice rovinjske grupacije od novca koje im uplaćuju radnici za drugi stup mirovinskog osiguranja. Primjerice, AZ će dobiti 30,2 milijuna kuna, Erste Plavi 28,8 milijuna kuna, a Raiffeisen 11,1 milijun kuna. Jednako tako vrijedne dividende dobit će svi oni nepoznati ulagači koji svoje vlasništvo prikrivaju iza skrbničkih računa banaka. Primjerice jedan ulagač, ili više njih, koji putem Zagrebačke banke kupuju dionice Adrisa sada će dobiti 101,8 milijuna kuna dividende. Oni koji to rade putem PBZ-a dobit će 35,8 milijuna, a koji su odabrali Hypo banku 10 milijuna.

Međutim, to nisu svi benefiti koje dioničarima Adrisa donosi 2015. godina. Od početka svibnja, dakle u protekla tri mjeseca, svaka njihova dionica je poskupjela za oko 100 kuna. To znači da se u tom kratkom razdoblju portfelj Ante Vlahovića povećao za 216 milijuna kuna, na 1,02 milijarde. Portfelj Cuccurina za 124 milijuna, odnosno na 618 milijuna, a Zeca za 60 milijuna kuna, točnije na 294 milijuna kuna.(Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter