Adris RC44 Cup: Ceeref i Nika love Aquu

Posada Ceerefa - sve brža i brža
Posada Ceerefa - sve brža i brža

Drugi dan flotnog jedrenja u Rovinju donio je poravnanje na vrhu i najavio uzbudljivu vikend završnicu Svjetskog prvenstva klase RC44. S vodećom britanskom Aquom vlasnika i kormilara Chrisa Bakea poravnao se slovenski Ceeref predvođen Igorom Lahom, dok je na treće mjesto sa šestog skočila ruska Nika. I priuštila toliko radosti vlasniku Vladimiru Prošikinu da je po završetku natjecanja završio u moru!

Danas su iznova odrađena tri jedrenja po maestralu od osam do deset čvorova, htjela se odraditi i četvrta utrka na polju bliže Rovinju. Bila bi to poslastica za turiste i ljubitelje jedrenja, no vjetar je nestao, a morski bolidi vratili su se u matičnu luku.

Vodeća Aqua s taktičarom, Novozelanđaninom Cameronom Appletonom, danas nije bila tako dobra kao prvoga dana, osvojivši treće, četvrto i 14. mjesto, Ceeref je nakon kiksa (11. mjesto) osvojio odličnu treću i drugu poziciju, a situaciju je odlično iskoristila Nika koja se s taktičarom Tomislavom Bašićem probila u gornji dom, nakon osmog i petog mjesta slaveći u trećoj utrci.

- Na pola smo puta, vidi se šarolikost rezultata zbog uvjeta na moru - zborio je Tomislav Bašić. - Drago mi je da smo u kontaktu s vodećima, Aquom i Ceerefom.

U pravu je Bašić, uvjeti uvelike diktiraju taktička nadmudrivanja ispred Svete Eufemije, odlučivat će vjerojatno nijanse u iduća dva dana. U prilog tome govori i činjenica da je pored Nike slavio talijanski AFX u prvom plovu, a trenutno je tek dvanaesti. U drugom je pak najbolji bio francuski Aleph, trenutno jedanaesti!

Synergy i Peninsula Petroleum, kao i jedrilica RUS 7, danas su se malo "ispuhali", izgubili korak s vodećim trojcem. S druge strane Ceeref, koji je lani bio četvrti, rezultatima pokazuje da cilja na visoko mjesto, ono koje donosi postolje. Dvama dobrim jedrenjima "puše za vrat" Aqui kojoj je zasigurno nametnuo dodatni pritisak.

- Kad se podvuče crta, dan je bio dobar. Imali smo loš start u prvom plovu, no posada je potom dobro reagirala, išli smo sve brže i brže. Atmosfera među posadom je dobra, izvukli smo se iz problema jer smo odlično reagirali, što je učinilo naš dan jako dobrim - zaključio je Michele Ivaldi, taktičar posade Ceeref.

Ukupni poredak

1. Aqua (Chris Bake) 29 bodova, 2. Ceeref (Igor Lah) 29, 3. Nika (Vladimir Prošikin) 33, 4. Synergy (Valentin Zavadnikov) 38, 5. Peninsula Petroleum (John Bassadone) 39, 6. Artemis (Torbjorn Tornqvist) 43, 7. Katuša (Gennadi Timčenko) 44, 8. RUS 7 (Kirill Podolsky) 50, 9. Ironbound (David Murphy) 54, 10. Aegir (Brian Benjamin) 57, 11. Aleph (Hughus Lepic) 58, 12. AFX (Massimo Barranco) 60, 13. No Way Back (Pieter Heerema) 61, 14. AEZ (Rene Mangold) 62, 15. MAG (Krzysztof Krempec) 66. (Denis FRANČIŠKOVIĆ; snimila Jelena PREKALJ)

 


Podijeli: Facebook Twiter