ADRIS RC 44 CUP: Baird odveo Synergy do pobjede


Synergy Russian Sailing Team predvođen legendarnim američkim jedriličarom Edom Bairdom ukupni je pobjednik dvobojskog jedrenja (match race) ovodišnje RC44 turneje koja svoju završnicu odrađuje u rovinjskom akvatoriju. Isključivo ruska posada na čelu s dvostrukim pobjednikom America's Cupa s Team New Zealandom i Alinghijem uspjela je sačuvati vodstvo match racea u ukupnom poretku, iako je danas slavila samo u dvama dvobojima.

Drugo i treće mjesto ukupnog poretka dijele francuski Aleph Sailing Team predvođen Mathieuom Richardom i britanski Team Aqua, inače vodeći u flotnom jedrenju, koji je predvodio poznati Novozelanđanin Cameron Appelton.

Za hrvatsko jedrenje posebno je značajno ukupno peto mjesto ruske Team Nike kojoj je skiper Tomislav Bašić, a u posadi spretno posao odrađuje Darko Hajdinjak. Nika je danas bila izvrsna druga s četiri pobjede u dvoboj jedrenjima, jednako kao i trećeplasirani Team Aqua.

Inače, prvi natjecatelji dan Adrisa RC44 Cupa ponudio je spektakl pod jedrima ispred rovinjske jedriličarske meke. Iako uvjeti za jedrenje nisu bili idealni, lagane i brze jedrilice visokih performansi ponudile su svu draž jedrenja. Odrađeno je sedam od devet od sedam jedrenja, ukupno 35 dvoboja po 12 minuta, a "trkačkim" jedrilicama izrađene od karbonskih vlakana po ideji Russella Couttsa svjetski jedriličarski majstori spretno su manevrirali po vjetru od pet do osam čvorova.

Puhao je uglavnom jugozapadnjak, lagani vjetar koji je očekivano tražio puno taktičkog nadmudrivanja. No, to se znalo i uoči velikog okršaja. Idućih dana do nedjelje neće biti ništa manje zanimljivo, slijede četiri dana flotnog jedrenja koji se boduje za Svjetsko prvenstvo i ukupnog pobjednika RC44 Toura. (Denis FRANČIŠKOVIĆ i Ivica RADETIĆ Snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter