Adris podupire obnovu mletačke utvrde na Kaštelu

Rekonstrukcija sjeverne koritne utvrde Kaštel
Rekonstrukcija sjeverne koritne utvrde Kaštel

"Projekt rekonstrukcije, konzervacije, sanacije i zaštite sjeverne koritne mletačke utvrde Kaštela u Puli" naziv je projekta koji je sa sto tisuća kuna u ovogodišnjoj natječajnoj proceduri poduprla Zaklada Adris u kategoriji zaštite kulturno-povijesne baštine, prepoznajući tako njegov kulturno-povijesni, ali i suvremeni društveni značaj, prije svega turistički i zabavni. Do sada su kroz druge projekte uređene istočna, južna i zapadna kortina sa šetnicama.

- Rijetkost je da nam netko donira toliko sredstava i zato smo bili ugodno iznenađeni. Radovi se izvode već dva tjedna, a u natječajnoj proceduri posao je dobilo poduzeće Kapitel iz Žminja koje ima licencu Ministarstva kulture za izvođenje radova na kulturno-povijesnim objektima, koja se nalaze pod posebnim režimom zaštite. Utvrda je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline starogradske jezgre grada Pule, kaže nam ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac.

Pojašnjava da su se radovi izvodili i dosad, ovisno o financijskim mogućnostima, a prvi veći zahvati su, kaže, počeli 1990. – 91. godine kada je sanirana istočna kortina sa šetnicom.

- Budući da je pod utjecajem atmosferskih voda tijekom godina došlo je do značajnih oštećenja na utvrdi, koja onemogućuju normalan rad muzeja i kvalitetnu zaštitu predmeta, pristupilo se konzervatorsko-restauratorskim radovima sanacije i zaštite objekta.

- Nakon što su zaštićene istočna, južna i zapadna kortina, preostali su još ovi adekvatni zaštitarski radovi na sjevernoj kortini sa šetnicom, čime bi u cijelosti bio dovršen proces zaštite gornje razine vanjskog plašta izvornih mletačkih zidina iz 17. stoljeća. istaknuo je nadalje ravnatelj Kešac i pojasnio da se svi radovi izvode pod nadzorom i prema sugestijama pulskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

VIŠE  O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter