Adris podržava ulazak Agrokora u Mercator

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Napokon je i službeno potvrdeno: Agrokor potpomognut rovinjskom Adris grupom u cetvrtak je predao ponudu za kupnju 23,34 posto dionica trgovacke kompanije Mercator, koje su u vlasništvu Pivovarne Laško. Agorokor je ponudio 195 eura po dionici, odnosno 171 milijun eura ili 1,2 milijarde kuna za 878 tisuca dionica, prenosi slovenski poslovni portal Finance. To je i najviša ponuda, buduci da je investicijski fond Mid Europa Partners ponudio 170 eura (koji je lani prodao Istra cement, a zadržao atraktivne nekretnine u južnoj Istri koje su ranije glasile na tvornicu cementa u Puli), a Warburg Pincusa 165 eura po dionici.

Iako su ovo odlicne vijesti za Ivicu Todorica, put do preuzimanja Mercatora još je vrlo dalek i da bi stekao kontrolu nad najvecim trgovackim lancem treba mu najmanje 51 posto dionica. Ukoliko se u Pivovarni Laško odluci za njegovu ponudu (a spekulira se da bi citav natjecaj mogao biti poništen) najlogicnije je da ce Agrokor najprije ispregovarati kupnju dionica koje drže banke Unicredit (osam posto) i možda Hypo banka (dva posto).

Pregovori s Novom ljubljanskom bankom (NLB), koja drži oko 10,75 posto dionica mogli bi ici puno teže, s obzirom da je vlasnik te banke država. Naime, od same najave Ivice Todorica da želi preuzeti Mercator u Sloveniji se mogu cuti negativne reakcije od sindikata pa do pojedinih ministara, koji su vrlo otvoreno iskazali svoje protivljenje ulasku Agrokora u Sloveniju.

Inace, u petak se u Zagrebu trebao održati sastanak Ivice Todorica i predsjednika Uprave Mercatora Žige Debeljaka, no on je otkazan. Putem Ljubljanske burze u cetvrtak je iz Mercatora priopceno da je s obzirom na Agrokorovu ponudu Pivovarni Laško za 23,3 posto dionica Mercatora, moguca prica o dogovoru o strateškom povezivanju dvaju trgovackih lanaca otprilike - bespredmetna.

Iz Ureda za odnose s javnošcu Adris grupe u cetvrtak su potvrdili da podržavaju želju Agrokora da ude u vlasništvo Mercatora, tim više što je rijec o tvrtkama s kojima rovinjska grupacija ima dobre poslovne odnose. "Smatramo to korisnim poslovnim potezom, kako za Agrokor tako i za Mercator. Dodat ce to vrijednost i jednoj i drugoj kompaniji. Uvjereni smo da ce takvo strateško povezivanje vodecih prodajnih lanaca u regiji prepoznati potrošaci i najšira javnost", piše u priopcenju Adris grupe.

Ljubljanski Dnevnik, koji je pocetkom mjeseca prvi objavio navodni plan Agrokora o neprijateljskom preuzimanju najveceg slovenskog trgovackog lanca u više faza, od kojih bi manje od cetvrtine dionica koje prodaje Pivovarna Laško bio prvi korak, u cetvrtak navodi da je Ivica Todoric ponudu predao osobno, a da o tome koliko je odlucan u svojoj namjeri da ude u Mercator svjedoci i to što je obvezujucu ponudu dao bez due dilligencea. Ponudu Agrokora uz pomoc Adris grupe Dnevnik je spominjao i pocetkom mjeseca, navodeci da su Todoricu financijeri moguceg preuzimanja preporucili formiranje konzorcija da bi se smanjili rizici preuzimanja. (A. POKRAJAC, D. JOZIC)

PONUDE
Agrokor - 195 eura
Mide Europe - 170 eura
Warbug Pincus - 165 eura


Povezanost Adrisa i Agrokora
Adris grupa i Agrokor su cvrsto poslovno povezani - Adris grupa je vlasnik cetvrtine dionica i jedan od suvlasnika Tiska, kojem je Agrokor vecinski vlasnik. Konzumu, clanu Agrokora, Adris je dao u dugorocni najam svoju tvrtku Jadran trgovina, preko koje je ovaj trgovacki lanac preuzeo brojne trgovine i markete u Rovinju i Vrsaru. Agrokor je i jedan od glavnih dobavljaca hotelijerske kuce Maistra, takoder u vlasništvu Adris grupe. Adris grupa se inace vec nekoliko puta, sama ili u suradnji s drugim društvima, spominjala kao moguci kupac Mercatora.


Podijeli: Facebook Twiter