Adris: Nije istina da otvaramo tvornicu u BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nikakva odluka o preseljenju proizvodnje nije donesena niti se o tome raspravljalo, kazao nam je glasnogovornik Adrisa Predrag Grubic odgovarajuci na pitanje o mogucem otvaranju tvornice u BiH.

Naime, ulazak Hrvatske u EU mogao bi donijeti poteškoce izvoznicima koji izvoze u susjedne zemlje CEFTA-e, gdje završava petina našega izvoza. Kad udemo u EU, Hrvatskoj bi strogom primjenom propisa Unije trebao otpasti bescarinski izvoz ili izvoz s puno nižim opterecenjima u BiH, Srbiju ili Makedoniju.

Rovinjski TDR je u tom pogledu u još nepovoljnijoj situaciji jer u zemlje CEFTA-e izvozi 60 posto svoje proizvodnje. Konkretno, ulaskom u EU za tržište BiH, za koje sada nema carina, uvela bi se stopa od 15 posto, a u Srbiji bi sadašnja stopa od 15 narasla na 57 posto.

Te je namete moguce izbjeci ako se u tim zemljama izgradi nova tvornica. U zagrebackim poslovnim medijima pojavile su se stoga glasine, potaknute i nagradom Anti Vlahovicu za najboljeg menadžera regije, da ce se za gradnju nove tvornice izabrati BiH.

Direktor korporativnih komunikacija Adrisa Predrag Grubic kaže da informacije tipa "šuška se" ne zavreduju komentar.

Cinjenica je, medutim, da su se uvjeti na tržištu cigareta dramaticno promijenili, na što u Rovinju upozoravaju od 2009. godine, kada je Hrvatska, cetiri godine prije ulaska u EU, a druge su zemlje dobile prijelazno razdoblje od tri do sedam godina, odbacila naš Zakon o duhanu, koji je poticao proizvodnju, i pod pritiskom globalnih kompanija usvojila novi sustav prometa duhanom, kojim su trošarine povecane za 57 posto.

- Upozoravali smo da ce nove trošarine povecati cijenu jeftinijih cigareta za socijalnu skupinu potrošaca te da nece donijeti nove koristi državnom proracunu zbog duge granice i mogucnosti neoporezive potrošnje u malogranicnom prometu, što se i dogodilo, istice Grubic.

Predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomaškovic rekao je prilikom lipanjskog susreta s novinarima da bi povecanje carina po ulasku Hrvatske u EU TDR-u donijelo novi godišnji trošak od deset milijuna eura, koji se ne može prebaciti na potrošace.

U Adrisu smatraju da bi rješenje za izvoznike u CEFTA-u bilo potpisivanje bilateralnih sporazuma za preferecijalni carinski tretman s njenim clanicama. U protivnom doci ce do snažnog pada izvoza, posebno cigareta, koje su najjaci izvozni proizvod hrvatskog agrara, jaci i od izvoza šecera. (A. POKRAJAC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter