Adris: Naš najvažniji interes je povrat duga

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Adris grupa aktivno se uključila, kroz Udrugu dobavljača Agrokora, u proces namirenja obaveza prema vjerovnicima koje posrnuli koncern Ivice Todorića ima prema najvećim hrvatskim tvrtkama. Uz Adris grupu, u osnivače udruge spadaju Alca, Atlantic, AWT, Badel 1862, Croatia osiguranje, Franck, Granolio, Kraš, Mlinar, Podravka, Saponia, TDR, Vindija i Žito, koji su se formalno okupili tek tjedan dana prije prve nagodbe Agrokora s vjerovnicima. Očekuje se da će nacrt nagodbe javnosti biti poznat oko 21. prosinca, te da će ga predstaviti stečajni upravitelj Ante Ramljak.

U rovinjskoj kompaniji vrlo oprezno komentiraju svoja očekivanja od nagodbe u slučaju Agrokor.

"Prvi i osnovni cilj aktivnosti Adris grupe u Udruzi dobavljača je povrat vlastitih sredstava", kažu u vrhu kompanije te dodaju: "Naravno, važan je i interes i očuvanje vrijednosti tog poslovnog sustava za cijelo hrvatsko gospodarstvo. Ali, teško je očekivati da će se sustav očuvati u cjelini i na način kakav poznajemo."

Javnost je upoznata s podacima da dug Agrokora prema Adris grupi iznosi 967 milijuna kuna, te da je rovinjska kompanija njezin najveći vjerovnik.

U Adrisu su objavili i da su njihova potraživanja osigurana zalogom na dionice Jamnice i Konzuma, te izdanim založnicama od strane Agrokora, Konzuma i Jamnice. Dug proizlazi iz vremena dok je Adris u svom vlasništvu imao Tvornicu duhana Rovinj, TDR, koja je bila jedan od najvećih dobavljača Konzuma i Tiska.

Koliko će se od tog duga naplatiti, u Rovinju ne prognoziraju, dok će javnost o tome više doznati kad se objelodani nagodba Agrokora i njegovih dobavljača. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter