Adris i PZU potencijalni kupci Croatia osiguranja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potencijalni kupci Croatia osiguranja su rovinjska Adris grupa i poljski osiguravatelj PZU, a u daljnji postupak za kupnju Hrvatske poštanske banke ići će OTP Bank i Erste&Steiermaerkische Bank, prijedlozi su odluka o kojima će sutra odlučivati hrvatska Vlada.

Vlada bi, naime, na sutrašnjoj sjednici trebala donijeti odluku o odabiru potencijalnih investitora koji će sudjelovati u postupku prodaje dijela državnog udjela u Croatia osiguranju i dokapitalizaciji najvećeg hrvatskog osiguravatelja te odluku o odabiru potencijalnih kupaca HPB-a.

Pred Vladom bi se tako sutra trebala naći odluka da u daljnji postupak za kupnju dionica i dokapitalizaciju Croatia osiguranja ulaze Adris grupa i PZU, dok u daljnji postupak prodaje HPB-a ulaze OTP i Erste banka, te bi te tvrtke mogle u dubinsko snimanje (due dilligence) i od njih bi se zatražile obvezujuće ponude.

Vlada u Croatia osiguranju prodaje dio od ukupno 80,2 posto svog vlasničkog udjela u tom osiguravajućem društvu, a na način da državi u vlasništvu ostane najmanje 25 posto plus jedna dionica, odnosno najviše do 30 posto dionica kapitalno osnaženog Croatia osiguranja.

Po podacima iz materijala za sutrašnju sjednicu Vlade, rovinjska Adris grupa za 132.267 redovnih dionica Croatia osiguranja nudi cijenu od 790,27 eura po dionici (što je ukupno 104,5 milijuna eura) te dokapitalizaciju od 130 milijuna eura, a to bi financirala iz vlastitih izvora.

Poljski PZU pak za 158.174 dionice Croatia osiguranja nudi cijenu od 900,90 eura (ili ukupno 142,5 milijuna eura) i dokapitalizaciju od 50 milijuna eura, a kao izvore financiranja također navodi vlastita sredstva.

U HPB-u Vlada prodaje svoj cjelokupni vlasnički udio od 99,13 posto, a interes za sudjelovanje u privatizaciji iskazale su tri banke - OTP, Erste i Societe General - Splitska banka, no Splitska banka nije poslala svoju neobvezujuću ponudu.

Austrijska Erste banka za 99,13 posto dionica HPB-a nudi 130,2 milijuna eura (149,51 euro po dionici), dok mađarski OTP navodi raspon cijene od 92,2 do 118 milijuna eura (od 105,84 do 135,46 eura po dionici).

Oba ponuđača kao izvor financiranja navode vlastita likvidna sredstva i novčane rezerve te kao očekivano vrijeme za potpisivanje i dovršenje transakcije navode okvirno od 60 do 125 dana nakon obvezujuće ponude. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter