Adris grupa ulaže u Plomin 3

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska županija i Adris grupa žele u suradnji s Hrvatskom elektroprivredom graditi novi blok termoelektrane Plomin vrijedan 800 milijuna eura. Za realizaciju tog projekta, jedne od tri najvece energetske investicije u Hrvatskoj iz Vladina kataloga, osnovala bi se zajednicka tvrtka, najnovija je informacija uz razvoj dogadaja oko Plomina 3.

"Snažno podržavam namjere Adris grupe za ulaganje u energetski sektor jer mislim da je dobro da svoje poslovanje šire i na to podrucje. O tome sam više puta razgovarao s poslovodstvom Adrisa, koje je iskazalo veliko zanimanje za ulaganje u energetiku.

O mogucnosti takvog ulaganja potom sam razgovarao s najodgovornijim ljudima u Hrvatskoj i tek nakon mojih ucestalih pritisaka poslovodstvo HEP-a je otvorilo dijalog s Istrom pozvavši na razgovor celne ljude Labinštine", rekao nam je u utorak navecer župan Ivan Jakovcic.

Profit ce dijeliti domace tvrtke

"Ocekujem da ce u razgovore ukljuciti i Istarsku županiju te sam sa svojim suradnicima spreman na dijalog. Poznato je da nas ocekuje zamjena stare elektrane Plomin 1 novom i modernijom. Želimo da u tome kao investitor sudjeluje Adris grupa i da o svemu tome i mi i javnost budemo transparentno obaviješteni te da sudjelujemo u svim fazama ove investicije", odgovorio nam je Jakovcic na upit o mogucnosti ukljucivanja Adrisa u izgradnju TE Plomin buduci da je upravo on s tom informacijom prvi izašao u javnost, u intervjuu za magazin Banka.

Tom je prilikom rekao i da Istarska županija preferira domaceg partnera jer smatra da bi bilo bolje da iz podrucja koje je profitabilno u buducnosti profit dijele domace tvrtke.

Župan nam je u razgovoru potvrdio da je o ovom pitanju vec razgovarao s premijerkom Jadrankom Kosor i ministrom gospodarstva ?urom Popijacem. Upoznao ih je, veli, s time da Adris nudi mogucnost sudjelovanja u ulaganju, ali i o tome da HEP do sada nije odgovorio na zajednicku inicijativu. Na naše pitanje podržava li gradnju termoelektrane na plin ili ugljen Jakovcic odgovara da Istarska županija i dalje podržava plin kao energent.

"HEP, pak, govori o ugljenu, pa stoga tražimo transparentne pripreme za gradnju, ukljucivanje energetskih strucnjaka i javnosti. HEP govori o novim tehnologijama na ugljen i pokazateljima kojima bi novi blok termoelektrane puštao manje štetnih plinova od sadašnjeg, uz proizvodnju vece kolicine energije. Buduci da to nije dokazano, Istarska županija i dalje preferira plin", kaže Jakovcic.

"Nove cinjenice" ipak stigle

U Adrisu su u utorak prvo bili suzdržani prema Jakovcicevim izjavama, no u meduvremenu su se predomislili. Glasnogovornik Adrisa Predrag Grubic najprije nam je rekao da glede ulaganja ove kompanije u energetski sektor nema novih cinjenica.

Ponovio je da je Adris grupa zainteresirana za ulaganja u energetiku te da ce javnost biti pravovremeno obaviještena kada budu imali nove informacije. Takav odgovor iz ove rovinjske grupacije nije neuobicajen jer je poznato da svoje namjere najavljuju tek kada zakljuce sve dogovore i sklope potrebne ugovore.

Medutim, kasno poslije podne, nakon što su se susreli celnici HEP-a, Grada Labina i opcina Labinštine, iz Adrisa je stigla eksplicitnija izjava o mogucnosti da se Adris grupa ukljuci u gradnju nove termoelektrane Plomin.

"Tocno je da je Adris grupa, u skladu sa svojom strategijom investiranja u energetski sektor, zainteresirana i za ulaganje u gradnju elektroenergetskog objekta Plomin", kazao je Grubic, potvrdivši da bi rovinjska kompanija mogla sudjelovati u gradnji nove plominske elektrane. (Aldo POKRAJAC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter