Adris grupa: Pad prihoda od cigareta, rast od turizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvih devet mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 2,5 milijardi kuna, što je oko tri posto manje nego u istom  prošlogodišnjem razdoblju. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 2,2 milijarde kuna i, u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem, manji su za gotovo četiri posto.

Na pad prihoda utjecao je upravo duhanski dio Adrisa. U usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem TDR je naime ostvario 17,3 posto manju prodaju, uz prosječan pad potrošnje na regionalnim tržištima od desetak i više posto. Uz sve jaču konkurenciju na tržištu, na kojem se TDR natječe s velikim multinacionalnim kompanijama, glavni je razlog tome brzi rast trošarina u Hrvatskoj, time i znatni rast maloprodajnih cijena. Stalni rast poreza prisutan je i na tržištima regije. S druge strane, kupovna moć potrošača se smanjuje, pa se sve više kupuju jeftinije cigarete.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je četiri posto manje noćenja nego u prvih devet mjeseci 2012., uz povećanje ostvarene prosječne cijene od sedam posto. Rast cijena posljedica je dugogodišnjih ulaganja u prepoznatljivu i konkurentnu ponudu destinacije Rovinj - Vrsar. Posljednjih godina Adrisova turistička tvrtka Maistra je u rekonstrukciju postojećih objekata i izgradnju dva hotela s pet zvjezdica, Lone i Monte mulini, uložila 2,1 milijardu kuna.

Najveći rast ove godine bilježi uzgoj i prerada plemenite ribe. Adrisova tvrtka Cromaris je tako u prvom polugodištu ove godine ostvarila 41 posto veću prodaju nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Izvoz je porastao 78 posto, najviše na talijanskom tržištu, najvećem tržištu orade i brancina u Europi. Porast prodaje pratio je prosječan rast cijena svježe ribe od približno sedam posto. (A. POKRAJAC)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter