Adris će ponuditi 90,5 kuna dioničarima Maistre

Očekuje se da će danas dionica Maistre na burzi poskupjeti za 20-ak posto (M. MIJOŠEK)
Očekuje se da će danas dionica Maistre na burzi poskupjeti za 20-ak posto (M. MIJOŠEK)

Adris grupa će posredstvom svoje tvrtke Adria resorts uskoro objaviti ponudu preuzimanja preostalih dionica Maistre. Dioničarima rovinjskog hotelijera koji pristupe ponudi isplatit će 90,5 kuna za svaku otplaćenu dionicu. U tu svrhu Adris je osigurao bankovno jamstvo vrijedno 158 milijuna kuna u slučaju da svi dioničari odluče prodati dionice.

Prošlotjednim izdavanjem suglasnosti Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je omogućila Adrisu objavu ove ponude. Pritom je naglašeno da je ponuđena cijena od 90,5 kuna gotovo 50 posto veća od 60,46 kuna, koliko je iznosila prosječna cijena postignuta na Zagrebačkoj burzi u protekla tri mjeseca prije objave nakane preuzimanja.

To je objavljeno u petak, 15. ožujka, svega 12 minuta nakon zatvaranja trgovanja na burzi. Zato se reakcija na to očekuje danas, kada bi dionica Maistre mogla poskupjeti za 20-ak posto, sa 74 kune po koliko je prodana u četvrtak, 14. ožujka. Danas prilikom otvaranja trgovanja na burzi dionica je poskupila za 20 posto.

Za razliku od ovog, u preuzimanju Istraturista i Riviera Adrije dioničarima su ponuđeni manji bonusi na prosječne cijene postignute na burzi. Zagrebačka banka je prilikom prosinačkog preuzimanja Istraturista platila 156 kuna po dionici, iako je prosječna cijena trgovanja na burzi bila 117,02 kune.

Valamar Adria Holding je prilikom siječanjskog preuzimanja Riviera Adrije platio 13 kuna po dionici, iako je prosječna cijena trgovanja na burzi bila 12,98 kuna. Kao rezultat male premije na burzovnu cijenu većinski vlasnik Riviere je u preuzimanju povećao svoj udio za svega 1,6 postotnih bodova, na 73,08 posto.

Zaba je ponudivši kao premiju trećinu burzovne cijene prošla mnogo bolje, povećavši svoj udio za 21,24, na 93,04 posto. Ponukani tim iskustvima iz Adrisa su, vjerojatno, i zato ponudili 50 posto više na burzovnu cijenu da bi znatno povećali svoj udio u Maistri gdje sada posjeduju 84,05 posto kapitala.

Drugi najveći dioničar rovinjskog hotelijera je država s udjelom od 1,02 posto, slijedi Premanturac Risto Prodanov s 0,61 posto, a potom su tajni dioničar koji se kriju iza skrbničkih računa banaka. Koliko vrijede ti mali udjeli u postupku preuzimanja ukazuje podatak da će za svakih 0,1 posto kapitala Adris isplatiti 990 tisuća kuna.

Unatoč cijeni uvećanoj za 50 posto u odnosu na prosječnu burzovnu vrijednost, vjerojatno je da ona neće obradovati mnoge male dioničare. Za svoje dionice mogli su dobiti mnogo više sve do jeseni 2008. Prije toga trgovane su po znatno višim vrijednostima, a rekordne vrijednosti su postizale u prvoj polovici 2007. kada su trgovane između 340 i 380 kuna.

O preuzimanju Maistre spekuliralo se već duže vrijeme s obzirom na to da je Adris dividendom dobivenom od TDR-a financirao izgradnju novih hotela u Rovinju. Milijarda kuna je kratkoročni dug koji s kamatom od 4,5 posto Maistra otplaćuje Adrisu i očekivalo se da će kad-tad taj dug pretvoriti u dionice. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter