AdriGov: Naučili kandidirati projekte za EU-fondove

Edukaciju je pohađalo 78 polaznika (N. LAZAREVIĆ)
Edukaciju je pohađalo 78 polaznika (N. LAZAREVIĆ)

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna od 5. do 13. svibnja danas je četrdesetak polaznika edukacije za upravljanje EU-projektima primilo u MMC-u Luka uvjerenje o završenoj radionici. Ciklusi radionica održani su od rujna 2013. do travnja 2014. godine u sklopu EU-projekta AdriGov koji provodi Istarska županija s partnerima.

"EU-fondovi i uspješno upravljanje EU-projektima - europski alati za lokalni i regionalni razvoj", kako je puni naziv programa edukacije, polazilo je ukupno 78 djelatnika iz privatnog, javnog i civilnog sektoru, kao i mlade nezaposlene osobe. Edukacija je bila besplatna za polaznike budući da troškove pokriva projekt AdriGov.

Do sada je već oko 120 osoba završilo sličnu edukaciju u županiji i naučilo kandidirati projekte te ih implementirati, rekao je Oriano Otočan, županijski pročelnik za međunarodnu suradnju.

- Istra je spremna za strukturne fondove, stvorena je baza kadrova i iskustva. Očekuje nas veliki posao. Samo jedan program suradnje s Italijom koji je u pripremi donosi Hrvatskoj 180 milijuna eura u narednih sedam godina, rekao je Otočan.

Naglasio je važnost istarskog predstavnika u Europskom parlamentu, koji bi kao insider mogao utjecati na donošenje zakona važnih za ovu regiju.

Župan Valter Flego uručio je diplome polaznicima i čestitao Dan Europe. "U godinama recesije najisplativije je ulaganje u ljude, u edukaciju", naglašava župan. Očekuje od Vlade da prihvati uspješnije, decentralizirane modele za korištenje sredstava iz europskih fondova.

Rebalans proračuna sljedeći tjedan

Župan Valter Flego najavio je sljedeći tjedan rebalans županijskog proračuna da bi se ugradili svi prihvaćeni EU-programi.

- Nema smisla da propadne novac zato što ne možemo platiti ulaznicu, rekao je misleći pritom na obavezu sufinanciranja. (J. O.)


Podijeli: Facebook Twiter