Adrifort: Uređuju se četiri austrougarske utvrde

Punta Christo
Punta Christo

Tvrđava Punta Christo godinama se zarasla u šikaru i okružena raslinjem skrivala od pogleda brojnih znatiželjnika. Doduše, oni koji su znali za njenu ljepotu, članovi Udruge prijatelja Punta Christa, polako su je otvarali pogledima drugih. S predsjednikom te udruge Daliborom Dabićem, predstavnikom Mjesnog odbora Štinjan Dušankom Babićem, predstavnicima Grada i Sveučilišta Jurja Dobrile, koji čine projektni tim, obišli smo nedavno lokacije koje će se u sklopu projekta Adrifort zaštititi i valorizirati. 

Prije svega, riječ je o utvrdi Punta Christo u kojoj su tijekom ljeta održane manifestacije Outlook i Seasplash, a koja je je, dobro izolirana, bila odlično mjesto zabave brojnim partijanerima.

Projektom Adrifort obuhvaćene su lokacije Debeli vrh, Vrh Munida i Proština s pripadajućim fortifikacijskim objektima. Utvrda Punta Christo tek je jedna u nizu, slijede utvrda Monte Grosso s topničkom bitnicom Valmaggiore, utvrda Munide i bitnica Zonchi.

- Ovdje je riječ o valorizaciji bivših vojnih objekata koji će na ovaj način biti zatvoreni i tako će se spriječiti daljnja devastacija i krađa dijelova. U osmišljavanje kvalitetnih programa uključit će se i Sveučilište, muzej te druge ustanove i udruge, rekla nam je Klara Udovičić iz Grada Pule tijekom obilaska utvrda.

Na čak 170 hektara, na kojima je predviđen zahvat, sve je u jednom prirodnom okruženju, prekriveno makijom i šumom preko tri brežuljka, koje će se dodatno urediti i oplemeniti. Uredit će se tako biciklističke i pješačke staze, ali su same utvrde u dosta lošem stanju pa će se njih za početak nastojati zatvoriti. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter