Adrianina siesta na Kamenjaku

Adriana jučer u jednom od zaljeva Rta Kamenjak (Davor Dragić)
Adriana jučer u jednom od zaljeva Rta Kamenjak (Davor Dragić)

Puljanin Davor Dragić jučer je u jednom od zaljeva na Rtu Kamenjak ugledao, a zatim s pristojne udaljenosti fotografirao sredozemnu medvjedicu dugu oko dva metra.

- Prvo sam pomislio da je to neki veći komad drveta, a kad sam shvatio da je riječ o sredozemnoj medvjedici, zabrinuo sam se da je završila na obali jer je bolesna. Nazvao sam prijateljicu Irenu da nazove neku službu za zaštitu životinja, kaže Davor koji nije htio navesti točnu lokaciju da bi sredozemnu medvjedicu zaštitio od uznemiravanja. Prijateljica mu je kontaktirala biologa Nevena Ivešu, koji joj je kazao da sredozemna medvjedica najvjerojatnije na obali spava nakon hranjenja.

Riječ je, kako nam je jučer pojasnio Iveša, o jedinki čije ponašanje promatraju izvjesno vrijeme.

- Mi smo je fotografirali u fazi zijevanja. Zbog starosti joj nedostaje veći dio zuba i zbog toga se najvjerojatnije hrani ježincima, zbog čega joj se stvaraju upale u ustima te ispušta sluz, pa ljudi zbog toga misle da je bolesna, kaže Iveša.

Po Jadranskom moru zovu je Adriana, svakako ima više od 20 godina.

- Promatrao sam je oko sat vremena. Bezbrižno je odmarala, bez puno pokreta i s povremenim ispuštanjem zvukova. Nakon sat vremena vratila se u more, veli Davor koji je član WWF-a, međunarodne organizacije za zaštitu životinja, a o ovom svom iskustvu upoznat će udrugu Plavi svijet s Malog Lošinja kao i Grupu sredozemna medvjedica sa središtem u Zagrebu. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter