Adriana u srcu eko-akcije

Eko-akcija "Neka moja Istra blista" (N. LAZAREVIĆ)
Eko-akcija "Neka moja Istra blista" (N. LAZAREVIĆ)

Na kupalištu Mornar svečano je otvorena 20. ekološka akcija "Neka moja Istra blista" koja tradicionalno počinje s prvim danom proljeća i završava prvog dana ljeta. Održan je prigodan program koji su osmislili učenici OŠ Stoja, a doprinos su dali čelni ljudi TZ-a, Grada Pule, Istarske županije, Nature Histrice, glavnog sponzora akcije Zagrebačke banke te svih onih koji su doprinijeli razvoju i opstanku akcije poput Vlade Orlića.

Akciju je 1995. godine osmislila i realizirala Turistička zajednica Istarske županije u suradnji s uredima širom Istre, a obuhvaća raznorazne aktivnosti kojima je zajednički cilj održati eko–ravnotežu u Istri, uz posebnu brigu o čistoći plaža i turističkih naselja. Također, masovnim uključivanjem školske djece u akciju, cilj je najmlađe generacije educirati o važnosti očuvanja onoga što im je ostavljeno u naslijeđe.

U svojim počecima akcija je bila posvećena čišćenju okoliša, a potom sve više upoznavanju sa zaštićenim krajolikom Istre, endemskim vrstama koje rastu na ovom području i prirodnim bogatstvima kao što su vode i šume, ali i podzemlje i podmorje. Ove godine u fokusu akcije je sedam zaštićenih vrsta u Istri - čovječja ribica, Tomasinijeva merinka, močvarni okaš, istarska kukavica, lobardijska žaba, istarski zvončić te sredozemna medvjedica.

Upravo će sredozemna medvjedica ovih dana biti u središtu pozornosti akcije, i tom je prigodom na Mornaru održano kratko edukativno predavanje o jednom od najugroženijih sisavaca na svijetu. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter