Adriana se pokazala struci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ne mogu vjerovati, nakon toliko godina imamo sliku! Ovo je povijesni trenutak, prekrasno, odjekivalo je u subotu premanturskim podrucjem.

Naime, sredozemna medvjedica, koju su vec ranije uspjeli fotografirati neki od posjetitelja, u subotu je pozirala i oduševljenim predstavnicima udruge "Grupa sredozemna medvjedica" iz Hrvatske i Italije.

Životinja je bila vrlo blizu obale, na nekoliko metara udaljenosti, i više je puta izranjala te se zadržavala izvan vode, pa ju nije bilo teško fotografirati.

Prvi put su strucnjaci uspjeli snimiti ovu vrstu tuljana na ovom podrucju. Povod njihovu dolasku bila je provjera kamere koju su prošle godine postavili u jednu od spilja da bi pratili kretanje medvjedice.

Odlasku clanova udruge na teren s celnim ljudima Javne ustanove Kamenjak prethodio je sastanak na kojem su zakljucili da ce nastaviti sustavno pratiti sredozemnu medvjedicu te podizati svijest o važnosti zaštite nje i njezina staništa.

Takoder, na njezinu staništu bit ce zabranjeni plovidba i ronjenje, a prekršitelji ce platiti kaznu od deset tisuca kuna.

Sredozemna medvjedica jedna je od najrjedih i najugroženijih životinjskih vrsta na svijetu, svedena je na svega 350 jedinki. Prema rijecima Jasne Antolovic, predsjednice udruge, postoji mogucnost da je medvjedica skotna, no to ce struka još utvrditi.

Adriana se nikako ne smije uznemiravati. Ne treba joj se približavati, vec je promatrati dalekozorom ili fotografirati iz daljine. Nije agresivna, ali u obrani može ozlijediti. Ako je susretnete dok ste u plovilu, ne usmjeravajte ga prema njoj i ugasite motor. Nemojte je hraniti!


Podijeli: Facebook Twiter