AdriaMuse: More i pomorstvo kao poveznica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Amfiteatar pulske Arene sinoc je, u sklopu projekta AdriaMuse, otvorena izložba ''Ancient Shipping in the Adriatic Sea'' (Povijest navigacije na Jadranskom moru).

Europski projekt AdriaMuse, prisjetimo se, sufinanciran iz IPA Programa Jadranske prekogranicne suradnje 2007.-2013., teži turistickoj valorizaciji muzeja i kulturne baštine na obje obale Jadranskog mora.

Pokrajina Rimini, vodeci partner i koordinator projekta AdriaMuse, te Istarska županija kao projektni partner, realizirali su još jedno dogadanje koje spaja obale Jadrana, organiziravši izložbu ''Ancient Shipping in the Adriatic Sea'', koju je postavio kustos, prof. Stefano Medas s Talijanskog instituta za pomorsku arheologiju i etnologiju u Veneciji (Istituto italiano di archeologia ed etnologia navale di Venezia).

Nakon izložbe u Italiji (u mjesnom Nautickom klubu i u Muzeju grada Riminija) tijekom lipnja i srpnja, postav se narednih tjedana može razgledati u pulskoj Areni, odnosno u galeriji Amfiteatar.

Na 25 izložbenih panoa objašnjeno je kako su pomorci savladavali morske opasnosti te koje su rute slijedili da bi došli do najsigurnijih luka te prikazani su gradovi su obiju obala Jadrana s najvažnijim specificnostima.

- Izložba, iako opsegom nije jako velika, vrlo je znacajna za prikaz pomorstva u ovome podrucju, te prikazuje kontakte i povijest dvaju naroda na Jadranu. Povijest navigacije prikazana je na vrlo zanimljiv nacin, a zanimljivo je napomenuti da smo ovu izložbu ugovorili još prije negoli smo izvukli anticki brod u Flacijusovoj ulici. Sve to dokazuje dugu i vrlo važnu tradiciju pomorstva na ovim prostorima, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

- More prije svega spaja, ono ne razdvaja, a ova izložba ima i znacajnu edukativnu dimenziju. Moramo istaknuti i da su naši muzeji vrlo aktivni, kako u projektu "AdriaMuse", tako i opcenito i da naš kadar, strucnjaci i programi niti malo ne kaskaju za onim stranim po kvaliteti i znanju, rekao je procelnik Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica.

O važnosti ovoga projekta govorio je i predstavnik vodeceg partnera i koordinator projekta "AdriaMuse", Enzo Finocchiaro iz Pokrajine Rimini.

On je pak naglasio efikasnost djelatnika Arheološkog muzeja u postavljanju ove izložbe te je izrazio veliko zadovoljstvo što je izložba postavljena upravo u Areni. Govorio je i o publikaciji koju su kreirali da se djeci lakše docara povijest navigacije te o mogucnosti konzultiranja teksta kataloga izložbe putem smartphonea i tableta. (V. BEGIC; snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter