AdriaMuse: Minivodič kroz istarske muzeje i Arterija III

Biljana Bojić, Vladimir Torbica i Ketrin Milićević Mijošek (M. Ra.)
Biljana Bojić, Vladimir Torbica i Ketrin Milićević Mijošek (M. Ra.)

Danas su u prostorijama Istarske županije predstavljeni zajednički minivodič "Muzeji Istre" i Festival vizualnih umjetnosti Arterija III, a sve kao dio projekta AdriaMuse.

Vodič "Muzeji Istre" prvi je konkretan rezultat AdriaMusea i prvi projekt realiziran zajedničkim snagama svih istarskih muzeja i Europske unije, a predstavila ga je Biljana Bojić, realizatorica projekta i v. d. ravnateljice Muzeja grada Umaga.

- Cilj je bio napraviti minivodič dostupan svima, prilagođen svojim formatom 15x15 centimetara turistima i domaćim ljudima da istražuju Istru i njene muzejske institucije, rekla je Bojić.

Osim kratkog osvrta o pojedinom muzeju, u vodiču se nalaze i korisne informacije o cijeni ulaznice, radnom vremenu pa i dostupnosti za osobe s invaliditetom, tamo gdje ona postoji, a prezentiraju se i razne manifestacije u muzejima.

Zastupljeno je 12 muzeja, jedan državni, onaj arheološki u Puli, tri zavičajna odnosno županijska - Etnografski muzej, Muzej suvremene umjetnosti i Povijesni i pomorski muzej. Ostali zastupljeni su gradski muzeji kao što je Zavičajni muzej Buzet, Etnografska zbirka, Muzej grada Pazina, Zavičajni muzej grada Rovinja, Narodni muzej Labina, Zavičajni muzej Poreštine, Muzej grada Umaga i Lapidarium iz Novigrada.

Vodič je izrađen u dvije jezične permutacije, u jednoj su podaci na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku, a u drugoj na hrvatskom, njemačkom i ruskom. Svaka je verzija tiskana u pet tisuća primjeraka.

O trećem izdanju festivala Arterija koji će se u Novigradu održati od 18. do 22. kolovoza govorila je Ketrin Milićević Mijošek, ravnateljica muzeja Lapidarium.

- Festival je zamišljen i krenuo je s idejom da na neposredan način na ulicama, parkovima i trgovima starogradske jezgre našim posjetiteljima bez jezičnih barijera ponudimo jedan drugačiji doživljaj, susret s nenametljivim izazovima suvremene umjetnosti, objasnila je Milićević Mijošek. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter