Adolescenti s roditeljima ne razgovaraju o spolnosti

Davorka Glavina-Stanković i Ljiljana Meščić Blažević (M. MIJOŠEK)
Davorka Glavina-Stanković i Ljiljana Meščić Blažević (M. MIJOŠEK)

Zapanjujući podatak da u Hrvatskoj godišnje 1.200 do 1.500 maloljetnih djevojaka rodi objavila je Udruga "Korak po korak". Osam maloljetničkih trudnoća prije devet godina u pulskoj Strukovnoj školi bio je "okidač" za pedagoginju Ljiljanu Meščić Blažević i psihologinju Davorku Glavina-Stanković te su tada, prve u Hrvatskoj, pokrenule program "Seksualnost adolescenata". Ponukane tom spoznajom, provele su veliko istraživanje u školi, putem upitnika, koje planiraju ponoviti na desetu godišnjicu provođenja programa. Upitnikom dolaze do informacija o znanju, stavovima i informiranosti, ali i seksualnim iskustvima adolescenata.

Educirano tisuću učenika

Radi se o prvom ovakvom programu za srednjoškolce u Hrvatskoj. Provode ga kontinuirano među učenicima prvih razreda na satovima razredne nastave, u ukupnom trajanju od 15 sati, a ukupno je u njemu dosad sudjelovalo oko tisuću učenika. Očigledno je riječ o kvalitetnom programu jer u proteklih pet godina nije evidentiran niti jedan slučaj maloljetničke trudnoće. Inače, program je sastavni dio školskog kurikuluma, a do 2013. godine financirao ga je Grad Pula. Tada je financijska podrška ugašena zbog uvođenja zdravstvenog odgoja u škole. U okviru njega trebala bi se na satu razredne nastave provoditi seksualna edukacija s pružanjem znanstveno provjerenih informacija o spolnosti te razvijanjem stavova i utjecanja na odgovorno ponašanje učenika. No, on je štur i sužen, kaže psihologinja Davorka Glavina-Stanković, jer, pojašnjava, ne dozvoljava slobodu razgovora koju se dobiva putem programa kojeg provode u Strukovnoj školi, tijekom tri mjeseca u jednom razredu. Sugovornice ističu da je neznanje koje iskazuju učenici u prvom razredu srednje škole strašno. Riječ je o izrazito niskoj razini znanja iz područja seksualnosti, a u spolne odnose najčešće stupaju sa 16 godina.

- Programom želimo adolescentima pružiti točne i znanstveno provjerene informacije o ljudskoj spolnosti te razvijanje sposobnosti odgovornog odlučivanja i ponašanja. Iskustva u provođenju programa pokazuju da adolescente zanima ovako jasna i otvorena komunikacija o seksualnosti jer većina s roditeljima uopće ne razgovara o spolnosti te informacije uglavnom dobivaju od vršnjaka ili medija, te su one često netočne i šalju zbunjujuće poruke. Najviše su zainteresirani za dijelove programa o kojima najmanje znaju, a to su anatomija i funkcija reproduktivnih dijelova tijela, kontracepcija, te spolno prenosive bolesti, kaže Meščić Blažević. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter