Administrativno osoblje osposobljeno za oživljavanje

Obuku je prošlo administrativno osoblje Zavoda za hitnu medicinu /N. L.
Obuku je prošlo administrativno osoblje Zavoda za hitnu medicinu /N. L.

Danas su administrativnom osoblju Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije uručene potvrde o uspješno završenom tečaju o osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora. Tečaj je održan u povodu Europskog dana svjesnosti o iznenadnom srčanom zastoju te u sklopu projekta "Oživljavanje u zajednici".

- Poznavanje osnovnih mjera za održavanje života i njihova primjena u slučaju potrebe neophodna je karika u lancu preživljavanja u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja u izvanbolničkim uvjetima. Svaka minuta od prestanka rada srca do početka pružanja pomoći neobično je važna jer gubitak svake minute bez započetog oživljavanja znači smanjenje šanse za preživljavanje za 10 posto. Već u prve tri minute srčanog zastoja bez cirkulacije, mozak trpi nepovratna oštećenja i katastrofalne posljedice, a nakon pet minuta mozak je mrtav, kaže ravnateljica Zavoda dr. Ksenija Družetić-Božić.

Naglašava da interes i uvježbanost administrativnog osoblja tijekom tečaja pokazuje da su ovakve edukacije laika u zajednici neophodne i da treba uključiti u njih što veći broj ljudi. (D. P.)


Podijeli: Facebook Twiter