Adlington zaključila karijeru, Alshammar otkazala SP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvostruka olimpijska pobjednica Britanka Rebecca Adlington šokirala je svjetsku javnost objavivši prekid plivačke karijere premda ima svega 23 godine. Adlington se odlučila na sportsku mirovinu jer više ne može pratiti rezultate mlađih plivačica.

"Više nisam u stanju pratiti mlađe plivačice. Treba mi daleko više vremena za oporavak i uvjerena sam kako činim pravu stvar. Međutim, moja karijera u plivanju nije završila. Sada se želim posvetiti treniranju mlađih uzrasta i promocija plivanja. Želim da svako dijete u Velikoj Britaniji kada napusti osnovnu školu zna preplivati 25 metara," poručila je djevojka iz Mansfielda.

Rebecca Adlington je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. osvojila zlata na 400 i 800 slobodno, dok je prošle godine u Londonu u istim disciplinama osvojila bronce. Na svjetskom prvenstvu u Šangaju 2011. bila je zlatna na 800 metara, te srebrna na 400. Osvojila je i europsko zlato, te bila dvostruka prvakinja Commonwealtha. Njezin najbolji rezultata na 800 slobodno - 8:14.10 iz Pekinga još uvijek je svjetski rekord u toj disciplini. "Iznimno sam ponosna što je prošlo već skoro pet godina, a moj rekord još uvijek stoji," dodala je.

Adlington neće nastupiti na svjetskom plivačkom prvenstvu koje će se od 19. srpnja do 4. kolovoza u Barceloni, a tamo neće biti niti dvostruke svjetske prvakinje Šveđanke Therese Alshammar (35) koja će u lipnju roditi.

"Plivanje će neko vrijeme morati pričekati, no još uvijek nisam rekla zbogom," kazala je Alshammar, osvajačica zlata na 50 slobodno u Šangaju (2011) i na 50 dupin u Melbourneu (2007). Na svjetskim prvenstvima ima još pet srebrnih medalja, baš kao i dva srebra i jednu broncu na Olimpijskim igrama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter