Adlešic za oštriji obracun s nogometnim huliganima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Navijac Marko Vukicevic za dlaku je izbjegao da bude prva žrtva huliganskog rata u Hrvatskoj, u kojem vec 19 godina prednjace Bad Blue Boysi i Torcida, uz povremeno ukljucivanje i manjih skupina. Ukupno 75 privedenih te po dvije teže i lakše ozlijedene osobe crna je bilanca nedjeljnog jadranskog derbija nakon što je policija »svela racune« u ponedjeljak ujutro.

Utakmici Rijeke i Hajduka prethodila je masovna tucnjava Torcide i BBB-a na odmorištu Brinje-istok uz autocestu Dalmatina, gdje se naocigled brojnih turista sukobilo stotinjak žestokih »tifosa«. Ocevici govore kako je incident »zakuhala« Torcida ciji su pripadnici uocili Dinamove navijace na odmorištu s druge strane autoceste.

Naoružani kamenjem i palicama pretrcali su sve cetiri trake bez obzira na gust promet i nakon kraceg verbalnog prepucavanja zapoceli krvavi napad. Sve je potrajalo desetak minuta, a prekinuto je tek hicima u zrak policajaca koji drugacije nisu mogli zaustaviti nasilje.

Zakon o sprjecavanju nasilja na sportskim terenima kada se sve zbroji do danas i nije dao posebno dobar rezultat, s obzirom da navijacki obracuni i dalje traju. Potpredsjednica Vlade ?urda Adlešic smatra kako bi baš ovaj slucaj mogao biti prekretnica.

- U ovom slucaju cemo biti dosljedni do kraja, protiv svih koji su sudjelovali u obracunima tražit ce se kazne po novom zakonu, a to ce znaciti da se za sve traži zabrana pristupa sportskim natjecanjima. Sada ostaje vidjeti kako ce pravosude na to reagirati, kazala je Adlešic. Ona smatra kako je novi restriktivniji zakon dobar, iako se donekle kaje što nije inzistirala na strožim rješenjima.

- Da danas ponovno radimo ovaj zakon, i opet bih bila za isto, samo bih bila za malo stroža rješenja. Žao mi je što nismo koristili restriktivnije mjere i kod donošenja važeceg zakona, ali sjetite se da su i ova rješenja podigla hajku nekih novinara i sociologa, koji su tvrdili da se dira u ljudska prava navijaca, kaže potpredsjednica Vlade, koja je u posljednje vrijeme meta rugalica s nogometnih tribina.


Podijeli: Facebook Twiter