"Adio, kauboju" iz predgrada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Manifestacija Sa(n)jam u Castropoli nastavljena je predstavljanjem knjige "Adio, kauboju" (Algoritam) Olje Savicevic Ivancevic u programu "Moc žene". Knjigu i autoricu predstavila je u ponedjeljak Sladana Bukovac, koju je zanimalo je li autorici bilo teško napisati roman buduci da se dosad bavila kracom formom, dakle kratkim pricama i poezijom.

- Moram priznati da je bilo puno teže jer je moj cilj bio prenijeti u roman sve što sam naucila prvenstveno kao citateljica, a potom i kao autorica poezije i kratkih prica. Htjela sam zadržati jezicni ton kojim se inace pišu krace forme. Knjiga se oslanja na vestern jer sam se u njoj doticala morala, kazala je Savicevic Ivancevic.

Sladana Bukovac je napomenula da je knjiga podijeljena u dva djela: eastern i western, te da radnja prati povratak glavne junakinje u svoj rodni kraj i njena sjecanja na djetinjstvo. Autorica je radnju romana smjestila u jedno neimenovano, a ružno predgrade Splita.

- Iako estetsko propadanje neminovno prati ono eticko, mislim da sam to tipicno dalmatinsko predgrade opisala cak i ružnije no što ono jest. Radi se o prostoru koji svi poznajemo i koji je daleko od turistickih ruta, kazala je Savicevic Ivancevic.

No, roman "Adio, kauboju" nije samo sjecanje protagonistkinje na djetinjstvo i oca koji je volio špageti vesterne. Radi se o romanu koji propitkuje druge važne teme kao što su cast, tragedija i nacin na koji na nju reagiramo, što nas u tragediji spaja, a što odvaja, te što se promijenilo, a što je ostalo slicno izmedu ta dva sasvim razlicita svijeta koja odvajaju tragicne 90-e i rat.

Olja Savicevic Ivancevic je osim romana "Adio, kauboju" objavila i "Kucna pravila", pjesnicku zbirku nagradenu Kiklopom, te zbirku kratkih prica "Nasmijati psa".

Za glazbeni dio programa pobrinuli su se ucenici pulske Glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova: Luka Demarin i Josip Dobric, a domacica je bila Magdalena Vodopija.


Podijeli: Facebook Twiter