Adidas povlaci tenisice zbog uvredljivog dizajna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tenisice "The JS Roundhouse Mid Handcuff", novi model tvrtke Adidas, koje su kao dio njihove kolekcije za jesen/zimu na tržište trebale izaci u kolovozu, na policama ducana ipak se nece naci nakon što su ih prozvali uvredljivima i rasistickima.

Tenisice koje je za Adidas dizajnirao kontroverzni njujorški dizajner Jeremy Scott, imaju dodatak u obliku plasticnih lisicina koje se stavljaju na gležnjeve.

Nakon što ih je Adidas proteklog vikenda predstavio na svojoj Facebook stranici, pokrenuta je lavina pogrdnih komentara u kojima Adidas optužuju za ignoranciju, rasizam i uvrede. Iako su tenisice dobile preko 35 tisuca lajkova, medu tri i pol tisuce komentara kriju se i pozitivni, ali i brojni ljutiti i neodobravajuci komentari.

Dizajner Jeremy Scott, ciji su poklonici Madonna, Kanye West, Beyoncé i Rihanna, nikada dosad nije bio optuživan za uvredljivi dizajn.

Adidas je poslao službeno priopcenje Yahoo Shineu u kojem se objašnjava da tenisice nisu ništa nego izvrstan i jedinstven prikaz mode, te da nemaju nikakve veze s ropstvom. "Jeremy Scott je poznat kao dizajner ciji je stil razigran i bezbrižan. Sve naznake da je to povezano s ropstvom su netocne."

Malo kasnije ipak su se predomislili i poslali novo priopcenje. "Adidas je primio i dobre i loše komentare. Ispricavamo se ako su ljudi uvrijedeni zbog našeg dizajna i povlacimo svoje planove da ih ucinimo dostupnima na tržištu. (Magazin.net.hr)


Podijeli: Facebook Twiter