Ademi traži pomoć države u micanju s crne liste SAD-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umirovljeni general Rahim Ademi traži da država, posebno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, pokrene postupak kojim bi se njega, ali i druge hrvatske generale, maknulo s američke "crne liste", odnosno liste Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC), čime bi se s njegova imena skinula ljaga, a omogućilo bi mu se i putovanje u Sjedinjene Države. S te je liste prošloga tjedna skinut Ante Gotovina čiji su odvjetnici nakon što je oslobođen pred Haaškim sudom, pred američkim saveznim sudom tužili OFAC.

- Drago mi je da je moj prijatelj general Ante Gotovina skinut s te liste na koju ne stavljen nepravično, bez dokaza, kazao nam je Ademi i dodao da je i on general Hrvatske vojske, sudjelovao je u stvaranju Republike Hrvatske, a na toj je listi bez razloga, stavljen bez ikakve presude, a "svatko je nedužan dok se na sudu ne dokaže suprotno". Ademi je bio optužen za ratni zločin za vrijeme operacije Medački džep, a sudski postupci protiv njega, vođeni u Haagu, pa u Zagrebu, okončani su oslobađajućom presudom 2008. godine. Šest godina kasnije Ademi je i dalje na "crnoj listi". Kazao nam je da nema novca da sam pokrene postupak, a i "dosta mi je bilo suđenja, izgubio sam živce".

Sjedinjene Države same bi trebale skinuti ljude koji su na toj listi bez razloga, a ako one to već ne čine onda "Hrvatska mora voditi računa o svojim generalima koji su stvarali državu, nije dobro da general Hrvatske vojske, koji je nedužan, bude na tom popisu".

- Mi smo se borili za državu, nismo vodili privatne ratove i sada bi nam država trebala pomoći da budemo skinuti s te "crne liste". Treba štititi naše dostojanstvo i integritet, ali to je i pitanje ugleda Hrvatske u svijetu. Nije riječ samo o mojoj časti i ugledu, riječ je o ugledu države, Domovinskog rata, Hrvatske vojske. Mi smo časno ratovali i poštovali sve konvencije, rekao je Ademi kojega to što je na toj listi smeta iz mnogo razloga, a uz ostalo "loše je vidjeti svoje ime u društvu Miloševića, Bin Ladena, Karadžića, Mladića".

Ademi smatra da bi osim MVEP u tome trebalo sudjelovati i Ministarstvo branitelja "jer njegov je zadatak da štiti branitelje", zatim Ministarstvo obrane budući da je riječ i o ugledu Hrvatske vojske te Ministarstvo pravosuđa. On osobno neće ni od jednog ministarstva tražiti da pokrene postupak kojim bi se njega skinulo s "crne liste" jer "ne volim nikoga moliti, a i to bi trebalo riješiti i za druge generale, recimo Rojsa koji je također na toj listi". Kada bi ga američke vlasti skinule s liste, Ademi bi vjerojatno putovao u Sjedinjene Države gdje mu živi sestra. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter