Adele osvojila šest Grammyja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska soul pjevacica Adele osvojila je šest nagrada "Grammy" i to za svaku od kategorija za koju je nominirana pa tako i za album godine "21" te za najizvodeniju pjesmu godine "Rolling In the Deep".

Ovogodišnja dodjela nagrade Grammy obilježena je srecom zbog Adelina uspjeha i povratka na pozornicu, ali i tugom za iznenada premuinulom pjevacicom Whitney Houston koje su se prisjetili mnogi glazbenici u svojim govorima i izvedbama.

Glumica i pjevacica Jennifer Hudson otpjevala je hit Withney Houston "I Will Always Love You" kako bi odala pocast preminuloj pjevacici, a gost na ovogodišnjoj dodjeli Cool J pozvao je na molitvu za njenu obitelj, prijatelje i obožavatelje.

Ali, glazbeni šou je ipak pripao Adele. 23-godišnja pjevacica, koja je u glazbeni svijet ušla poput oluje, morala je lani proci operaciju glasnica te prema lijecnickom savjetu na napraviti pjevacku pauzu. Svoju veliku glazbenu vecer britanska pjevacica, na kojoj je nastupila prvi put nakon operacije glasnica, završila je pjesmom "Rolling In the Deep" dignuvši pritom publiku na noge i zaradivši ovacije.



Važne glazbene nagrade Adele je dobila za album godine, najizvodeniju pjesmu i pjesmu godine, a takoder i za najbolju pop izvedbu, pop vokal i kratki video.

"Puno vam hvala. To je cudesno", kazala je primajuci godišnju nagradu Grammy i zahvalila svakom radijskom glazbenom uredniku koji je puštao "Rolling in the Deep"...što, rekla je, zapravo i nije samo pop snimka.

Prošla godina je za Adele, bila uistinu zvjezdana: njezin album "21" prodan je u više od 6,3 milijuna primjeraka u SAD-u i probio je mnoge prodajne rekorde, a 19 tjedana bio je na prvom mjestu Billboaradove liste albuma. Svoje je obožavatelje osvojila pjevajuci o dogadajima koji su joj slomili srce poput "Rolling in the Deep," "Someone Like You," koji je zaradio drugi Grammy za najbolju solo pop izvedbu, i "Set Fire to the Rain".

Drugi veliki pobjednici su rockeri "Foo Fighters" koji su "pobrali" pet Grammyja ukljucujuci i nagradu za najbolju rock izvedbu za svoj hit "Walk."

"To je velika cast, a i ta pjesma je posebna za naš band. Nismo je stvorili u najboljim studijima.. nastala je u mojoj garaži s nekoliko mikrofona i snimacem", kazao je voda grupe Dave Grohl. "Pokazuje da je ljudski element u stvaranju glazbe ono što je najvažnije."

Publika koja je vrlo bucno pozdravila Adele, kao i "Foo Fighters", istodobno je bila vrlo tiha i ozbiljna prisjecajuci se smrti Whitney Houston u nedjelju u njezinoj hotelskoj sobi na Beverly Hillsu.



Nagrade Grammy su dodijeljene u više od 75 kategorija i mnogi dobitnici prisjetili su se Whitney Houston. Tako je i pjevacica Melanie Fiona, koja je dobitnica nagrade sa Cee Lo Green za tradicionalnu R&B izvedbu za "Fool For You," rekla da ju je inspirirala upravo Whitney Houston. "Whitney Houston, ne bih stajala danas ovdje na pozornici da nije bilo tebe", rekla je Fiona. U backstage-u je rekla novinarima da ju je majka kao djevojcicu uspavljivala upravo s njezinim pjesmama.

Dobitnici nagrade Jay-Z i Kanye West za najbolju rap izvedbu sa pjesmom "Otis" sa albuma "Watch the Throne" nisu se pojavili kako bi preuzeli nagradu. Chris Brown je osvojio Grammy za najbolji R&B album "F.A.M.E.", a Lady Antebellum odnijela je kuci nagradu za najbolji country album sa "Own the Night".

Dojmljivu izvedbu imali su Bruce Springsteen i The E Street Band, Chris Brown, Coldplay i Rihanna, Jason Aldean i Kelly Clarkson te Alicia Keys i Bonnie Raitt koje su u duetu otpjevale "A Sunday Kind of Love" Ette James, koja je takoder preminula pocetkom 2012.

Country pjevacica Taylor Swift pokupila je dvije nagrade za svoju pjesmu "Mean", baš kao i DJ Skrillex koji je takoder osvojio dva Grammy-a za dance i top dance/electronicki album sa "Scary Monsters and Nice Sprites".

Rapper Kanye West dobio je Grammy-a za najbolju rap izvedbu i za najbolji rap album sa "My Beautiful Dark Twisted Fantasy."

Prije toga, dirljiv je bio trenutak kada se Mitch i Janis Winehouse, roditelji pjevacice Amy Winehouse koja je preminula 2011, primili nagradu za najbolji duo ili grupnu izvedbu koju je Amy otpjevala zajedno s Tonijem Bennettom, "Body and Soul."

"Slava Whitney Houston. Slava Amy Winehouse i slava Etti James. Ondje gore sada je odlican ženski band", culo se tom prilikom.


Podijeli: Facebook Twiter