Adaptacija stambenog prostora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kupili ste stan ili kucu, koje je prije useljenja potrebno adaptirati, odnosno živite u vlastitom stambenom prostoru, koji je spreman za preinake i osvježenja.



Odakle krenuti, koju tvrtku za izvodenje radova odabrati, kakvu prostornu koncepciju postaviti...samo su neka od pitanja koja ce se nametnuti. Adaptacija prostora, koja cesto podrazumjeva i izmjenu dotrajalih instalacija, ponavlja se svakih 15-ak godina kako bi se osvježio, modernizirao ili reorganizirao stambeni prostor.

Adaptacija podrazumjeva radnje koje se ne odnose na zadiranje u nosivu konstrukciju, prenamjenu stambenog prostora u neki drugi sadržaj tj. ne mijenjaju uskladenost gradevine s lokacijskim uvjetima prema kojima je objekt izgraden.



Prije adaptacije definirajte potreban opseg radova i kolicinu raspoloživih financija. Ukoliko niste u mogucnosti izvesti sve radove, odredite one najnužnije, koji ce stambeni prostor dovesti u zadovoljavajuce stanje. Prednost dajte izmjeni dotrajalih instalacija i soboslikarskim radovima, koji ce brzo i efektno osvježiti prostor.

Adaptacija je ozbiljan zahvat, koji zahtjeva ukljucivanje specijaliziranih tvrtki, koje svojom garancijom na izvedene radove jamce trajnost i kvalitetu istih. Najjednostavnije je odabrati jednu tvrtku, koja izvodi razlicite vrste radova te kao jedinstvena pravna osoba jamci za svoj rad. Osim toga, odabirom ovakvih tvrtki cesto se postiže bolja ukupna cijena zbog vece kolicine tj. opsega radova.



Ponudu potražite od više specijaliziranih tvrtki, a kako biste definirali sve potrebne radove i bili sigurni da cete dobiti precizne ponude, pripremite troškovnik, koji ce vam izraditi strucne osobe, arhitekti ili inženjeri gradevinarstva. Prema stavkama troškovnika cete moci napraviti detaljnu analizu ponuda i odabrati najprihvatljiviju. Ukoliko niste upoznati s radom odabrane tvrtke, zatražite da vam prezentiraju neke od izvedenih radova ili porazgovarajte s prethodnim klijentima o iskustvima.

Važna stavka pri odabiru tvrtke je mogucnost izvršenja radova u dogovorenom roku. Cesto je vrijeme presudan faktor, jer o brzini dovršenja radova ovisi mogucnost useljenja ili nastavka normalnog funkcioniranja unutar prostora u kome živite. O svim radovima obavjestite susjede kako bi uvažili pojacanu buku ili vibracije, koje se javljaju pri odredenim radovima.



Adaptacijom se cesto preureduje prostor, tj. prenamjenjuje - pregraduje dnevni boravak ili blagovaonica kako bi se dobila dodatna soba, spaja kuhinja s blagovaonicom itd. Napravite nacrt prenamjene tj. nove organizacije prostora, a oko svega se možete posavjetovati sa strucnjacima te zatražiti izradu projektne dokumentacije.

Bez obzira koliko ste upuceni u radove koji ce se izvoditi, budite prisutni za vrijeme izvodenja istih kako biste pravovremeno reagirali na odstupanja od ugovorenih rokova izrade ili drugih problema, koji se javjalju prilikom adaptacijskih zahvata.



Ukoliko se radi o složenijem i vecem objektu, savjetujemo ukljucivanje inženjera arhitekture ili gradevine - kao nadzor, koji ce u vaše ime strucno pratiti nacin i kvalitetu izvodenja radova. Kvalitetno rješenje interijera, popraceno ispunjenjem estetskih i funkcionalnih zahtjeva, rezultira kvalitetnom adaptacijom doma.

Zahvati koje radite su dugorocni, pa je bitno da ste u konacnici zadovoljni svim izvedenim radovima. Adaptacija je kompleksan zahvat, koji zahtjeva koordiniranost razlicitih strucnih osoba, uspješno preklapanje radova kroz zadane vremenske rokove, kvalitetu i preciznost izrade kao i definirane stavove i zahtjeve postavljene od strane investitora tj. vas samih. (Monika Galovic Dumendžic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter