Adamićevo "Blago Jadrana"

'Baron Gautsch' - prva civilna žrtva Prvog svjetskog rata (arhiva)
'Baron Gautsch' - prva civilna žrtva Prvog svjetskog rata (arhiva)

Riječka izdavačka kuća Adamić objavila je novu knjigu Danijela Frke i Jasena Mesića naslovljenu "Blago Jadrana" – ronilački vodič po olupinama hrvatskog Jadrana. Imena autora, dobro znana u ronilačkim krugovima te široj javnosti koju zanima podmorje i život u moru, garancija su zanimljivih i uzbudljivih priča o brodovima i avionima i njihovim sudbinama, od vremena gradnje i porinuća, od prve do posljednje plovidbe, do trenutka njena okončanja i silaska na vječni počinak u svijet tišine. Priča se nastavlja u vremenu sadašnjem, ronjenjem na olupinama, njihovim opisom u riječi i slici, doživljajem što ga nudi i otkrivanjem tajni što ih krije.

Luksuzno opremljena knjiga što je urednički potpisuje Dragan Ogurlić, s grafičkim oblikovanjem Ivice Oreba, na 380 stranica velikog formata donosi priče o 56 olupina razbacanih po Jadranu, od sjevera prema jugu, od Sistiane pokraj Trsta do Cavtata

Zaljubljenicima u podmorje i ljudima koje zanimaju priče iz dubina zacijelo je poznato ponešto od onoga što donosi nova knjiga. Prije deset godina isti su autori, i s istim izdavačem, objavili knjigu "Tajne Jadrana". Kako navode u predgovoru, "u to vrijeme bila je to prva knjiga koja je sustavno obradila tada najpoznatije olupine koje se nalaze u jadranskom podmorju od Umaga do Cavtata".

Priča o "Blagu Jadrana" počinje njemačkom diverzantskom podmornicom "Moloch" koja leži oko 100 metara od obale ispred plaže na kupalištu Sistiana, i jedina je obrađena olupina izvan hrvatskih teritorijalnih voda.

Nakon duga čitanja i šetnje lokalitetima sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana, manje pučinom, a više blizu obala kopna i otoka, knjigu zaključuje talijanski oklopni krstaš "Giuseppe Garibaldi", žrtva Prvog svjetskog rata, potopljen blizu Cavtata, pet milja zapadno od Konavoskih stijena.

Tko želi čitati, i ponešto vidjeti, nudi mu se sve na jednom mjestu; tko želi roniti tragom knjige nudi mu se mnogo izazova, s time što treba napomenuti da su neke olupine dostupne samo iskusnim roniocima najviše kategorije. (B. ŠULJIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter