"Adagio" i "Requiem" - snažno i ujednačeno


S puno duha, rafinirano i ujednačeno, Akademski harmonikaški orkestar i Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije u Puli sinoć su u pulskoj katedrali, sa solistima sopranisticom Antonijom Puček i baritonom Florianom Tavićem, pod dirigentskim vodstvom doc. art. Domenika Briškog i Eduardom Kancelarom na orguljama, izveli "Adagio" Samuela Barbera i "Requiem" Gabriela Fauréa. Večer ranije, također u povodu Dušnog dana i s istim repertoarom, nastupili su u porečkoj Eufrazijevoj bazilici.

Uz Barberov "Adagio" izveli su i zahtjevan Faureov "Requem Op.48", sa stavcima 'Introit et Kyrie', 'Offertoire', 'Sanctus', 'Pie Jesu', 'Agnus Dei et Lux aeterna', 'Libera me' i 'In paradisum', dosegnuvši visoku razinu suptilnosti, snage i uvjerljivosti, za što ih je pulska publika nagradila dugim završnim aplauzom.

Mlada sopranistica Antonija Puček (Varaždin, 1991.) studira solo pjevanje na pulskoj Muzičkoj akademiji. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja; a solo pjevanje učila je s mnogim priznatim vokalnim pedagozima kao što su prof. Dorotea Ilčić, mr. art. Pia Brodnik, Tijl Faveyts, mr.art. Lidija Horvat Dunjko, mr. art. Sofija Cigula i mr. art. Dunja Vejzović. Kao vokalna solistica nastupa diljem Hrvatske i Slovenije. Ona studira i glazbenu pedagogiju.

Florian Tavić (Dormagen, Njemačka, 1995.) glazbenu je gimnaziju završio u Makarskoj, a trenutno je student druge godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Lidije Horvat Dunjko. Od dosadašnjih nastupa najznačajniji mu je onaj sa Zagrebačkom filharmonijom kao bariton solo u "Carmini Burani" u povodu Dana grada Zagreba.

Dirigent Domeniko Briški docent je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Mostarskom sveučilištu i Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Ravnao je Hrvatskim komornim orkestrom, Wroclawskom filharmonijom, Bečkim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom i zborom splitskog HNK-a. (Z. ANGELESKI, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter